Naar de navigatie Naar de inhoud

Sparen of lenen?

Geld lenen kost geld


29 november 2016

Het is een aantrekkelijke tijd om een huis te kopen en een hypotheek af te sluiten. Maar als u wilt verbouwen aan uw nieuwe woning, is het niet altijd mogelijk om die kosten mee te financieren in uw hypotheek. Als online copywriter voor de producten Lenen en Hypotheken schrijf ik er regelmatig over. Maar wat is wijsheid als u, net als vrienden van mij, graag een nieuwe keuken wilt? Gaat u eerst lange tijd sparen of leent u daarvoor geld, zodat u direct met de verbouwing kunt beginnen? Staat u ook voor deze keuze? Lees dan verder en maak de keuze die het beste bij u past.

Sparen of lenen voor een nieuwe keuken?

Een tijdje geleden werd ik aangesproken door vrienden van mij die voor deze keuze stonden. Zij kochten een oud sfeervol huis, waar veel aan moest gebeuren. Ze stopten al hun spaargeld in de verbouwing van hun nieuwe huis en het resultaat mocht er dan ook zijn. Behalve de keuken. Het was niet hun smaak en de apparatuur was verouderd, maar ze moesten het er nog maar even mee doen. Hun spaargeld was immers op. Nog geen maand later hield de afwasmachine ermee op. Een tegenvaller waar ze niet op hadden gerekend. En het koken op het oude keramische kooktoestel viel ook niet mee. Het was enorm wennen dat die zo snel heet werd én bleef. Dat zou wat beloven voor hun energierekening. Zou een lening afsluiten voor een keuken een goed idee zijn? 
Ze kwamen mij om raad vragen, omdat ik bij een bank werk. Ik ben geen financieel adviseur en had dan ook geen pasklaar antwoord. Ik heb me er om die reden eens in verdiept. Ik deel graag met u wat me allemaal is opgevallen.

Eerst sparen of nu lenen?

Van de Nederlandse huishoudens heeft 47% één of meer leningen (bron: ‘Een lening… is het verantwoord?’ van het Nibud). Dat is bijna de helft van alle Nederlandse huishoudens en dat vind ik zelf best veel. Het lijkt er dus op dat mensen makkelijker lenen dan ik dacht. Toch heerst er vaak een taboe op het lenen van geld. Dat merkte ik ook bij mijn vrienden. Maar ja, welke keus hadden zij? Een nieuwe keuken kost al gauw € 10.000,-. Voor deze verbouwing kan geld lenen een oplossing zijn. En als u die keuken nét aan kunt betalen van uw laatste spaargeld? Dan lijkt het verstandiger om uw spaargeld te gebruiken. Maar stel dat u nu uw laatste spaargeld in een nieuwe keuken steekt en volgend jaar gaat er iets anders stuk, bijvoorbeeld de auto. Dan wilt u alsnog een lening afsluiten. En in dit geval is het ongunstiger om geld te lenen voor een nieuwe auto dan voor een keuken. Als u namelijk leent voor een verbouwing, mag u de rente aftrekken van de inkomstenbelasting

De afweging die mijn vrienden moesten maken, is om nu meer kosten te maken door een lening af te sluiten (want geld lenen kost geld), maar: 

  • wel direct genieten van een nieuwe keuken
  • geen extra kosten hoeven maken voor apparatuur die stuk gaat en minder hoge energiekosten
  • bij een verbouwing voordeliger lenen, omdat de rente vaak aftrekbaar is van de inkomstenbelasting.

Spaargeld én een lening?

Het Nibud geeft aan dat 17% van de consumenten spaargeld én een lening heeft. En 3 op de 5 geeft aan het spaargeld niet te willen gebruiken om de lening af te lossen, omdat ze het spaargeld achter de hand willen houden. Dat klinkt heel logisch, maar financieel gezien is dit niet zo verstandig, want geld lenen kost geld. Vaak is het voordeliger om uw spaargeld te gebruiken in plaats van maandelijks geld aan de aflossing van de lening te betalen. (Bron: 'Consument vindt het moeilijk om spaargeld te gebruiken', Nibud)

Als u wilt lenen, denk dan hier aan:

Tips voor verantwoord lenen

Mijn vrienden kozen er uiteindelijk toch voor om een lening af te sluiten. Ze waren wel zo verstandig om te kiezen voor een niet al te dure keuken en een hoop zelf te doen. Daardoor was de prijs, én dus ook de lening, minder hoog dan ze van tevoren hadden ingeschat.
Wat zou u in dit geval doen: doorsparen totdat u het geld bij elkaar heeft of een lening afsluiten? Onze tips voor verantwoord lenen kunnen u daar bij helpen. Als er iets stuk gaat dat u écht nodig heeft, is de keus snel gemaakt. Zoals wanneer de wasmachine er plotseling mee ophoudt of als u de auto total loss rijdt die u dagelijks nodig heeft voor u werk. Dan is een lening een praktische, en vaak de enige, oplossing als u geen geld achter de hand heeft.  
Mijn tip is: bereken de kosten van een lening en bepaal of u dat er voor over heeft. Maar kijk ook goed wat u maandelijks kunt betalen. Leen in ieder geval verantwoord en niet meer dan wat u ook zou kunnen sparen.


Door: Linda Verkooij, online copywriter ABN AMRO

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Uw bestaande lening wijzigen?

U regelt het zelf via Internet Bankieren

lening aanpassen kan eenvoudig online

Wilt u wat meer kunnen lenen? Bijvoorbeeld omdat uw verbouwing duurder uitvalt? Of wilt u uw lening juist verlagen, beëindigen of op een andere manier wijzigen? U regelt het eenvoudig zelf via Internet Bankieren.