Naar de navigatie Naar de inhoud

Voordeliger lenen door oversluiten?

Geld lenen kost geld


Gepubliceerd: 11 september 2017

Weet u hoeveel leningen u precies heeft? Het kan best zijn dat u een lening heeft, zonder dat u zich daarvan bewust bent. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om rood te kunnen staan op uw betaalrekening of de auto die u op afbetaling heeft gekocht. En wist u dat zelfs de klantenpas van die grote winkel, waarmee u zo handig gespreid mag betalen, een lening is? Zo had ik zelf geen idee dat mijn creditcard met gespreid betalen functie een leningvorm was. Het kan dus best zijn dat u ook een lening heeft zonder dat u zich daarvan bewust bent. Misschien betaalt u ook al met al een hoop rente per maand. In veel gevallen kunt u daarop besparen. Zo kan het voordeliger zijn om deze leningen over te sluiten in 1 nieuwe lening. Maar wat betekent dat precies? En hoe bepaalt u of dat inderdaad goedkoper is? Ik zocht het voor u uit.


Een lening waarbij het product uw eigendom is nadat u de hele lening heeft terugbetaald.
 

Wat is oversluiten?

Bij het oversluiten van een lening, stopt u met uw huidige lening(en) en wijzigt u deze van vorm of van aanbieder. Dat kan als volgt:

 • een lening 'verhuizen' van de ene financiële aanbieder naar de andere
 • meerdere leningen samenvoegen tot 1 nieuwe lening
 • de leningvorm van een lening wijzigen, bijvoorbeeld van een doorlopende lening in een aflopende lening.
Leen voordeliger door uw lening over te sluiten

Hoe kan ik goedkoper lenen door oversluiten?

7 redenen waarom consumenten een lening oversluiten:
 1. lagere rente en dus lagere maandlasten
 2. een kortere looptijd kiezen en uiteindelijk minder rente betalen
 3. zelf bepalen hoeveel u elke maand aflost
 4. meer inzicht en overzicht door 1 lening
 5. betere voorwaarden
 6. de lening beter aan laten sluiten bij uw wensen: bijvoorbeeld door het omzetten van een doorlopende lening in een aflopende lening.
Wist u dat u voor een creditcardschuld of klantenkaart vaak de hoogst toelaatbare rente betaalt? Die is op dit moment maar liefst 14% per jaar! Daarom is het vaak voordeliger om deze dure leningen om te zetten in een persoonlijke lening of een doorlopend krediet

Een lening waarbij is vastgelegd wanneer de lening helemaal moet zijn terugbetaald. U betaalt elke maand hetzelfde bedrag terug.
Een lening waarbij u altijd extra geld kunt opnemen. Zodra u geld opneemt, begint u met terugbetalen. Het terugbetaalde geld kunt u later weer opnemen.

Welke leningen kan ik oversluiten?

In principe kunt u alle leningen oversluiten in een andere lening. Voorbeelden van leningen die u kunt oversluiten en/of samenvoegen tot 1 nieuwe lening, zijn:

 • een creditcard met de mogelijkheid om gespreid te betalen
 • een winkelpas of klantenkaart met mogelijkheid om gespreid te betalen (dit kan bijvoorbeeld bij grote online winkels als Wehkamp en Otto en met de Bijenkorf Card)
 • een koop op afbetaling (bijvoorbeeld een auto, elektronica of witgoed: dit kunt u met een nieuwe, goedkopere, lening in 1 keer afkopen)
 • rood staan op een betaalrekening
 • een postorderkrediet (dat is een doorlopend krediet van een postorderbedrijf)
 • een doorlopend krediet of een persoonlijke lening.
Een lening waarbij u altijd extra geld kunt opnemen. Zodra u geld opneemt, begint u met terugbetalen. Het terugbetaalde geld kunt u later weer opnemen.
Een lening waarbij het product uw eigendom is nadat u de hele lening heeft terugbetaald.

Is een lening oversluiten altijd voordeliger?

Het oversluiten van een lening, hoeft niet altijd voordeliger te zijn. Misschien heeft u nu bijvoorbeeld al een lening met een aantrekkelijke rente. Toch is het altijd slim om te bekijken of oversluiten gunstig voor u is. Dit hangt vooral af van:

 1. de vorm van de lening en de bijbehorende rente
  Bij kleinere leningen is de rente gemiddeld hoger dan voor grotere bedragen. Dit komt vooral omdat de kosten die de kredietverstrekker moet maken, voor kleine leningen in verhouding hoger zijn. Juist als u veel van dit soort kleine leningen heeft, is het vaak voordeliger om deze over te sluiten in 1 grotere lening.

 2. de voorwaarden van de lening
  Vooral bij een (auto)lening in de vorm van huurkoop en bij het leasen van een product zijn de voorwaarden over het algemeen minder gunstig. Zo staat in de voorwaarden bij huurkoop dat het product aan het eind van de lening pas uw eigendom is. Als u bij lease de aflossing niet meer kunt betalen, en u heeft minder dan 75% van uw lease terugbetaald, kan de leasemaatschappij het product opeisen. Dan heeft u dus uiteindelijk nog niet het product waar u wel al die tijd voor heeft betaald. Let verder bij de voorwaarden van een lening vooral op de mogelijkheid om vervroegd af te lossen en of u er een overlijdensrisicoverzekering bij kunt afsluiten. Als u dus voor een lening een lage rente betaalt, maar de voorwaarden zijn niet zo gunstig, kan het daarvoor handig zijn om uw lening over te sluiten.

 3. of u wel of geen boete moet betalen
  Sommige leningen mag u altijd boetevrij en dus zonder extra kosten aflossen of oversluiten: gespreid betalen op een creditcard, rood stand op een betaalrekening en een doorlopend krediet. Een persoonlijke lening mag u niet altijd zonder boete aflossen. Dat verschilt per kredietverstrekker en dat staat in de voorwaarden van de lening. Als er boete wordt berekend, bent u dus misschien duurder uit, als u de lening oversluit.
Een lening waarbij u altijd extra geld kunt opnemen. Zodra u geld opneemt, begint u met terugbetalen. Het terugbetaalde geld kunt u later weer opnemen.

Hoe werkt een lening oversluiten?

Als ik denk aan het oversluiten van een lening, dan ga ik er al gauw vanuit dat het veel gedoe is om het te regelen. Maar het blijkt juist heel makkelijk te gaan, omdat de bank vrijwel alles regelt. Het enige wat u hoeft te doen, is de aanvraag voor een nieuwe lening in te vullen. Daarbij geeft u aan dat u 1 of meer leningen wilt oversluiten. Meestal duurt het dan een aantal dagen voordat uw aanvraag is goedgekeurd. Daarna neemt de bank contact op met het bedrijf waarbij u de andere lening heeft. Vervolgens maakt de bank namens u geld over uit uw nieuwe lening om de oude lening af te betalen. Uw oude lening wordt dan voor u beëindigd.

Check regelmatig uw lening(en)

Het is altijd verstandig om af en toe te kijken of uw lening nog goed bij u past. Misschien is er iets veranderd in uw persoonlijke situatie waardoor u óf een betere rente krijgt, óf een ander soort lening beter aansluit. U krijgt hier zelf inzicht in door uw lening te berekenen.

Door: Linda Verkooij, Online Copywriter ABN AMRO

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Uw bestaande lening wijzigen?

U regelt het zelf via Internet Bankieren

lening aanpassen kan eenvoudig online

Wilt u wat meer kunnen lenen? Bijvoorbeeld omdat uw verbouwing duurder uitvalt? Of wilt u uw lening juist verlagen, beëindigen of op een andere manier wijzigen? U regelt het eenvoudig zelf via Internet Bankieren.