Naar de navigatie Naar de inhoud

De risico's van lenen

Geld lenen kost geld

17 mei 2017

Wilt u een grote aanschaf doen, maar lukt het maar niet om daarvoor te sparen? Dan kan het verleidelijk zijn om een lening af te sluiten. Maar wanneer is het nou verantwoord om te lenen? En welke risico's loopt u als u geld gaat lenen? Als copywriter van abnamro.nl, vond ik het interessant om dit te onderzoeken. Maar liefst 61% van de huishoudens met een lening had namelijk achteraf liever wat minder geleend (bron: Nibud). Een behoorlijk percentage, waar ik zelf nogal verbaasd over was toen ik het las. Lees in dit blog wat ik voor u heb uitgezocht: hoe u verantwoord geld leent, en zo min mogelijk risico loopt.

 

De meest voorkomende risico's van geld lenen

Als u (tijdelijk) geld leent, bent u waarschijnlijk eerst heel blij dat u eindelijk die grote aankoop kunt doen. Maar tegelijkertijd heeft u er ook een last bij. Elke maand moet u namelijk een deel van de lening, mét rente, terugbetalen. Er is een aantal risico's waar u van tevoren bij stil kunt staan.

 • Kunt u net zo blijven leven, als u deed voordat u een lening had?
  Met een lening heeft u extra maandlasten, waardoor u andere uitgaven misschien niet meer kunt doen. Dat is wel iets om rekening mee te houden.
 • Kunt u de maandlasten wel jarenlang blijven terugbetalen?
  Gemiddeld sluiten mensen een lening af voor ongeveer 5 jaar. Hoeveel u dan per maand terugbetaalt, hangt van de hoogte van het bedrag en de looptijd af. Wilt u daar alvast een idee van krijgen? Bereken dan eenvoudig de maandlasten van een lening
 • Kunt u de kosten blijven betalen als uw inkomen verandert?
  Als uw inkomen minder wordt, kunnen de maandlasten voor uw lening in verhouding wel eens te hoog voor u worden. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren door werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, pensioen of overlijden. Bij sommige leningen wordt de schuld kwijtgescholden na overlijden, zodat uw nabestaanden niet met de lening achterblijven.

Minder hypotheek door uw lening?

Twijfelt u erover om een lening af te sluiten, en heeft u ook plannen om een (ander) huis te kopen? Met een lening kán uw maximale hypotheek lager zijn dan zonder lening. Het is dan ook een goed idee om eerst uit te rekenen hoeveel u kunt lenen voor de aankoop van een woning. Bereken uw maximale hypotheek.

Wat is overkreditering?

In het verleden kwam het regelmatig voor dat consumenten meer geld mochten lenen dan ze uiteindelijk konden terugbetalen. Dat wordt ook wel overkreditering genoemd. Het is dan ook verstandig als u alleen een lening afsluit als dit binnen het budget van uw huishouden past. Maar hoe bepaalt u dat nou? Gelukkig zijn er wettelijke regels die u moeten beschermen tegen te hoge maandelijkse lasten. Eén van die beschermingsmaatregelen is de Wet Financieel Toezicht. Daarin is aangegeven dat de kredietverstrekker er voor verantwoordelijk is dat er geen overkreditering plaatsvindt. Dat betekent dat ABN AMRO er dus voor moet zorgen dat u niet meer leent dan u kunt terugbetalen. Daarvoor wordt berekend hoeveel u maximum mag lenen. Ook checkt de bank bij Bureau Krediet Registratie of u bij andere kredietverstrekkers ook nog leningen heeft en of u geen betalingsachterstand heeft gehad in het verleden. Op deze manier leent u tegenwoordig eigenlijk altijd zo verantwoord mogelijk.

Tips voor verantwoord lenen

Na het zoeken over verantwoord lenen en de risico's van geld lenen, kom ik tot de volgende conclusies:
 • Heeft u spaargeld? Leen dan liever niet en gebruik uw spaargeld.
 • Houd bij het afsluiten van een lening rekening met de gebruiksduur van het artikel dat u met de lening wilt kopen.
  Als u bijvoorbeeld geld leent voor een auto en u wilt 5 jaar in die auto rijden, moet de looptijd van de lening niet langer zijn dan die 5 jaar. Zo voorkomt u dat u de lening nog moet afbetalen als u het artikel dat u heeft gekocht, niet meer in uw bezit heeft.
 • Bekijk onze aparte pagina met meer tips voor verantwoord lenen.

De tip die ik zelf nog altijd geef als vrienden en bekenden vragen of geld lenen verstandig is: bereken de kosten van een lening en bepaal of u dat er voor over heeft. Maar kijk ook goed wat u maandelijks kunt betalen. Leen in ieder geval verantwoord en niet meer dan wat u ook zou kunnen sparen.

Door: Linda Verkooij, online copywriter ABN AMRO

Vragen over geld lenen?
U kunt ons 24/7 bereiken.

Neem contact met ons op

Uw bestaande lening wijzigen?

U regelt het zelf via Internet Bankieren

lening aanpassen kan eenvoudig online

Wilt u wat meer kunnen lenen? Bijvoorbeeld omdat uw verbouwing duurder uitvalt? Of wilt u uw lening juist verlagen, beëindigen of op een andere manier wijzigen? U regelt het eenvoudig zelf via Internet Bankieren.