Naar de navigatie Naar de inhoud

Tips voor het kopen van een tweedehands auto

Geld lenen kost geld

Tweedehands auto kopen

Een lage aanschafprijs, korte levertijd en over de prijs valt te onderhandelen. Het kopen van een tweedehands auto kent nogal wat voordelen. Maar hoe gaat het in zijn werk? Waar moet u op letten? Met de volgende tips helpen wij u op weg.

Waar koopt u een tweedehands auto?

Wie een tweedehands auto zoekt, heeft keuzes genoeg. Koopt u via een particulier? Of kiest u voor een autobedrijf? Bij een particulier bent u vaak voordeliger uit. Maar bij een autobedrijf profiteert u van garantie en service. Zeker als het bedrijf is aangesloten bij de BOVAG.

Kopen bij een particulier

lenen voor een tweedehands auto - kopen bij een particulier

Als u koopt van een particulier bent u vaak goedkoper uit dan bij een autobedrijf. Een particulier hoeft u immers geen garantie te geven als u de auto koopt. Daarom is het wel verstandig om een bedrag te reserveren voor eventuele reparaties. Denk hierbij aan ongeveer 25% van het aankoopbedrag.

Kopen bij een BOVAG-bedrijf

Koopt u een auto bij een BOVAG-bedrijf? Dan heeft u recht op minimaal 6 maanden garantie. Deze garantie geldt voor auto’s vanaf € 4.500,-. Op goedkopere occasions die nog 35% van de cataloguswaarde hebben, zit ook garantie.

Waar moet u op letten?

Het is altijd handig als u weet waarop u moet letten als u een tweedehands auto op het oog heeft. Van banden tot lak, van de uitlaat tot het onderhoudsboekje. Met deze tips gaat u goed voorbereid naar uw auto kijken.

Check lak bij licht

Gaat u naar een auto kijken die buiten staat? Dan kunt u dat het beste doen als de zon schijnt, of in ieder geval droog is. Als het regent of schemert, ziet u kleine krasjes en deukjes gemakkelijk over het hoofd.  Natuurlijk kunt u die schade later laten herstellen, maar vooral een lakreparatie is behoorlijk duur.

Bekijk de banden

Lenen voor een tweedehands auto - de banden

Check altijd of de banden nog genoeg profiel hebben. Is een band aan de buiten- of binnenkant meer versleten? Dan kunnen de wielen niet goed uitgelijnd zijn. Hierdoor slijten de banden sneller. Financieel is dat geen ramp, maar voor u wel een extra kostenpost. Goed om mee te nemen in de prijsonderhandeling dus.

Check de uitlaat

Een kapotte uitlaat vervangen, is behoorlijk duur. Wilt u zeker weten dat de uitlaat goed is? Neem dan een zaklampje mee als u een auto bekijkt. Schijn langs de volledige uitlaat, vooral onder de achterkant. Dat is de plek waar roest het meest voorkomt.

Inspecteer het interieur

Een net interieur zegt niet alles. Maar het kan een aanwijzing zijn dat de eigenaar netjes met de auto is omgegaan. Check aan de binnenkant gelijk alle lampjes en knopjes. Ook het lampje in het dashboardkastje en de aansteker. Deze details kunnen wat zeggen over de staat van de auto.

Onderzoek het onderhoudsboekje

Een auto die altijd op tijd zijn onderhoudsbeurten heeft gehad, biedt u de meeste zekerheid. Daarom is het verstandig het onderhoudsboekje te bekijken. Hoe vollediger de onderhoudshistorie, hoe beter. Zo heeft u de minste kans dat er sprake is van achterstallig onderhoud. Wilt u zeker weten of de kilometerstand klopt? Kijk dan op de website van de RDW.

Van proefrit naar onderhandeling

Heeft u uw droomauto gevonden? Maak dan een afspraak met de verkoper voor een proefrit. Wil de verkoper dit niet? Dan kunt u misschien beter afzien van de koop. Na een positieve proefrit kunt u nog een aankoopkeuring laten uitvoeren. Om vervolgens te beginnen met onderhandelen.

Maak een proefrit

Een auto koop je nooit zonder proefrit. Probeer zoveel mogelijk wegen uit. Maak een ritje door de stad, over buitenwegen en pak de snelweg. Hoe schakelt, stuurt en remt de auto? Kunt u alles goed zien? Neem uw hele gezin mee, ook de kinderzitjes. Passen de gordels? Zit iedereen goed?

Laat een aankoopkeuring doen

Is alles in orde? Dan is het toch goed om een aankoopkeuring te laten uitvoeren. Dit kunt u zelf laten doen, maar u kunt ook uw verkoper erom vragen. Veel garage- en autobedrijven doen aankoopkeuringen, maar u kunt hiervoor ook terecht bij de ANWB. De kosten voor een aankoopkeuring zijn ongeveer € 300,-.

Let op! Een APK-keuring zegt niets over de kwaliteit van de auto. De APK is alleen een controle op veiligheid en milieu.

Onderhandelen over de prijs

Onderhandelen over de prijs van een auto? Kijk dan eerst goed hoeveel de auto die u op het oog heeft waard is. Websites als Autokoerslijst helpen u daarbij. Of kijk op websites voor tweedehands auto's voor een indruk van de prijzen.

Heeft u de indruk dat de auto slechter is dan de verkoper zegt? Dan is dat een goed uitgangspunt om af te dingen. Koopt u bij een autobedrijf? Dan kunt u bij de prijs van de auto nog andere zaken bedingen. Bijvoorbeeld een gratis APK, onderhoudsbeurt of winterbanden.

Let er wel op dat u na de koop niet meer kunt onderhandelen. Als u onzeker bent, is het verstandig om iemand mee te nemen.

Lenen voor uw auto

Veel autobedrijven bieden leningen aan. Dat lijkt gemakkelijk, maar met deze leningen bent u bijna altijd duurder uit. Daarnaast kan het zijn dat u daarmee nog geen eigenaar bent van de auto. Als u leent bij ABN AMRO is dat wel het geval. Lenen voor een auto doet u met een Persoonlijke Lening. Hieronder leest u waarom.

Voordelen van onze Persoonlijke Lening

Bij ons leent u tegen een scherpe rente vanaf  5,0%. Dankzij de vaste rente en looptijd weet u precies hoeveel u elke maand aan uw lening betaalt. En wanneer u uw auto heeft afbetaald.

Vaste rente betekent dat de rente niet verandert tijdens de looptijd van de lening.

Bereken hoeveel u kunt lenen

Lenen voor een tweedehands auto - lening berekenen

Weet u al hoeveel uw auto kost? Of bent u zich nog aan het oriënteren? In welke fase u ook zit, het is altijd handig om te kijken hoeveel u precies kunt lenen. Dat kan eenvoudig met onze rekentool. Dan weet u ook precies hoeveel de lening u kost.

Extra aflossen?

Heeft u een financiële meevaller? Met een Persoonlijke Lening kunt u altijd meer terugbetalen dan uw maandbedrag. U heeft uw lening dan eerder terugbetaald. Dit kost u niets.

Voorbeeldberekening Persoonlijke Lening

Krediet
bedrag
Debet-
rentevoet
Jaarlijks
kosten-
percentage
Termijn
bedrag
(per maand)
Looptijd Totale
prijs
krediet
€ 10.000,- 5,9% 5,9% € 234,- 48 mnd € 11.215,-
€ 10.000,- 9,3% 9,3%  € 249,- 48 mnd € 11.926,-
€ 25.000,- 4,7% 4,7% € 227,- 72 mnd € 29.392,-
€ 25.000,- 8,5% 8,5%  € 274,- 72 mnd € 33.313,-

De gegevens in de tabel zijn een voorbeeld. Voor dit product is Europese standaardinformatie over Consumentenkrediet beschikbaar. De rente die u betaalt is afhankelijk van uw persoonlijke en financiële situatie. Bereken hier uw persoonlijk tarief. Ook als u een offerte aanvraagt krijgt u deze informatie gericht op u persoonlijk. Het Jaarlijks Kosten Percentage (JKP) is gelijk aan de rente en is maximaal 14%. Behalve de rente worden er geen extra kosten in rekening gebracht. De looptijd van een Persoonlijke Lening is minimaal 24 maanden en maximaal 144 maanden.

Uw bestaande lening wijzigen?

U regelt het zelf via Internet Bankieren

lening aanpassen kan eenvoudig online

Wilt u wat meer kunnen lenen? Bijvoorbeeld omdat uw verbouwing duurder uitvalt? Of wilt u uw lening juist verlagen, beëindigen of op een andere manier wijzigen? U regelt het eenvoudig zelf via Internet Bankieren.