Naar de navigatie Naar de inhoud
  • prive
  • zakgeld voor uw kind

Zakgeld geven aan uw kind

Klein meisje met portemonnee

Uw kind met geld leren omgaan

Zakgeld geven is een hele goede manier om uw kind met geld te leren omgaan. Uw kind leert er de waarde van geld door kennen. Ook gaat uw kind beseffen dat vooruit denken en keuzes maken nodig zijn. Geld kan maar een keer uitgegeven. Een belangrijke les voor later.

Vanaf welke leeftijd zakgeld?

De meeste ouders beginnen met zakgeld geven als hun kind rond de 6 jaar oud is. Een goed moment omdat uw kind vanaf die leeftijd op school leert tellen en rekenen. Uit onderzoek van het Nibud blijkt echter ook dat bijna de helft van alle 5-jarigen al zakgeld krijgt.

U kunt starten met wekelijks contant geld geven. Zo maakt u het tastbaar. U kunt er dan gelijk een leuke oefening mee doen. Leg met uw kind euromunten op volgorde. Eerst op grootte en daarna op waarde. Geef het zakgeld dan ook af en toe in verschillende combinaties van munten.

Geef zakgeld wekelijks op een vast moment. Uw kind weet dan altijd waar het aan toe is. Dan leert het ook dat een bedrag bedoeld is om een bepaalde tijd mee te doen. Als zakgeld snel op is of als er juist geld overblijft, zijn dat belangrijke lessen voor uw kind.

Afspraak maken over zakgeld

Maak met uw kind afspraken over zakgeld. Zorg dat duidelijk is wat uw kind er zelf van betaalt en wat niet. Dan leert uw kind zelf nadenken over waar het geld aan uit te geven. Of om geld te sparen. Let er ook op dat u zakgeld niet gebruikt als straf of beloning. Dit verstoort het leerproces van het omgaan met geld met een vast budget.

Wilt u het eerste zakgeld een 'officieel' tintje geven? Stel dan met uw kind een zakgeldcontract op. Hierin staat wanneer u het zakgeld geeft en waar het voor bestemd is. Dat is niet alleen leuk en leerzaam, het voorkomt ook onduidelijkheden.

Van wekelijks naar maandelijks

Gaat uw kind naar de middelbare school? Dan is dat een goed moment om samen opnieuw naar het zakgeld te kijken. Geef het zakgeld bijvoorbeeld niet meer wekelijks maar maandelijks. Dan leert uw kind langer vooruitkijken en uitgaven plannen. Een kasboekje of maandplanning kan hierbij helpen.

Uitgaven samen bespreken

Een kind wil vaak het liefst geld direct uitgeven. Dus koopt uw kind meteen iets van al het zakgeld dat u heeft gegeven? Bespreek deze aankoop dan met uw kind. Vraag bijvoorbeeld of uw kind of het de volgende keer hetzelfde zou kopen. Of liever zou sparen voor iets anders bijvoorbeeld.

Zelf geld uitgeven is een waardevolle ervaring voor uw kind. Het leert om de prijs en waarde van dingen tegen elkaar af te wegen. Maar uw begeleiding is daarbij onmisbaar. Uw kind mag zich natuurlijk vergissen, daarvan leert het.

Hoeveel zakgeld geeft u?

Bij zakgeld is de hoogte van het bedrag minder belangrijk dan de regelmaat. Als u op een vast moment een vast bedrag aan uw kind geeft, leert het omgaan met een vast budget. We hebben de gemiddelde bedragen die ouders geven in een tabel gezet.

Leeftijd Zakgeld per week
 5 jaar € 0,50
 6 jaar € 1,- tot € 2,-
 7 jaar € 1,- tot € 2,-
 8 jaar € 1,20 tot € 2,-
 9 jaar € 1,20 tot € 2,-
10 jaar € 1,70 tot € 2,-
11 jaar € 2,- tot € 2,50
12 jaar € 3,- tot € 3,60
13 jaar € 3,50 tot € 4,60
14 jaar € 4,60 tot € 4,95
15 jaar € 4,95 tot € 5,75
16 jaar € 4,95 tot € 5,95
17 jaar € 5,- tot € 6,90
18 jaar € 5,95 tot € 9,25
Bron: Kinderonderzoek en scholierenonderzoek van Nibud uit 2013.

Uiteraard hangt de hoogte van het zakgeld ook af van uw eigen inkomsten. En het hangt af van de afspraken die u maakt over wat uw kind van het zakgeld moet betalen. Als u dat samen met uw kind op een rij zet en weet wat u wilt uitgeven, kunt u daarna bepalen hoeveel zakgeld genoeg is voor uw kind.

Leren sparen

Vanaf een jaar of 7, 8 beginnen kinderen te begrijpen hoe sparen werkt. Dat hij of zij door nu geld opzij te leggen, later een grotere uitgave kan doen. Bij jongere kinderen werkt contant sparen in een ouderwetse spaarpot het beste. Een plaatje naast de spaarpot maakt het doel waarvoor uw kind spaart tastbaarder.

Begin bij jonge kinderen met korte spaarperioden en kleine doelen. Maak vervolgens de spaarperioden langzaam langer en verhoog het spaarbedrag beetje bij beetje. Maak daarvoor samen met uw kind een spaarplan. En zorg ervoor dat uw kind bij hoger zakgeld ook meer gaat sparen. Bespreek ook of uw kind een deel van bijvoorbeeld verjaardags- of rapportgeld moet sparen.

Eigen betaalrekening

Als uw kind naar de middelbare school gaat dan wordt het vaak tijd voor een eigen betaalrekening en betaalpas. U kunt uw kind dan ook vertrouwd maken met online betalen. Koop daarvoor samen iets via internet met de betaalpas van uw kind. Een goede voorbereiding op de grotere zelfstandigheid die bij de middelbare schooltijd hoort.

Geld lenen

Vraagt uw kind u een keer om geld om iets moois te kunnen kopen? Dan kunt u dat geld ook lenen in plaats van geven. U stelt daar vervolgens voorwaarden aan. Wanneer u het terug wilt hebben, maar bijvoorbeeld ook dat uw zoon of dochter iets extra's aan u moet betalen. Daarmee leert uw kind het concept van lenen. Dat er altijd voorwaarden aan lenen verbonden zijn. En dat lenen niet gratis is.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Tip: al uw rekeningen in beeld

Toegang tot al uw rekeningen via de app

In de mobiel bankieren app ziet u al uw rekeningen bij elkaar.

Met de Mobiel Bankieren app heeft u toegang tot uw betaal-, spaar- of beleggingsrekeningen. Ook de betalingen van uw ABN AMRO Credit Card kunt u bekijken. Zo heeft u altijd overzicht, waar en wanneer u wilt.