Naar de navigatie Naar de inhoud

Tips over kleedgeld

Kinderen grootbrengen kost veel geld. Een groot deel van het geld gaat op aan kleding. Voor je het weet groeien ze weer ergens uit, of zit er een gat in een broek. Veel ouders laten hun kinderen vanaf een jaar of 12 zelf kleding kopen door kleedgeld te geven. Geeft u kleedgeld? Of denkt u erover om kleedgeld te gaan geven? In beide gevallen kunt u tegen wat vraagstukken aanlopen. Leest u mee?

1. Bepaal het bedrag

Het Nibud adviseert een maandbedrag van € 55,50. Zo heeft u meteen een goede richtlijn. U kunt ook kijken naar wat u nu ongeveer uitgeeft aan kleding voor uw kind. Bereken wat dit gemiddeld is per maand en geef dit als kleedgeld. Als u hiermee kunt slagen voor leuke kleding, dan lukt het uw kind vast ook.

Dit is het bedrag dat u elke maand moet betalen.

2. Maak duidelijke afspraken

Discussies voorkomen? Leg de afspraken vast die u met uw kind maakt. Bijvoorbeeld in een kleedgeldcontract. Koopt u belangrijke kleding zoals een winterjas voor uw kind? Of moet uw kind zelf een winterjas kopen van het kleedgeld? Met een kleedgeldcontract is het voor iedereen duidelijk.

kleedgeld klusje

3. Leren geld verdienen

Is het kleedgeld op en moet er nog iets gekocht worden? Geef dan niet zomaar extra geld, maar laat uw kind een klusje ervoor doen. Bijvoorbeeld een keertje stofzuigen, dweilen of de auto wassen. Zo leren kinderen dat je geld moet verdienen.

4. Laat zien hoe uw kind kan sparen

Uw kind wil iets kopen dat meer kost dan het maandbedrag. Zoals die dure sneakers waar iedereen op loopt. Of een spijkerbroek van een duur merk. Dé perfecte manier om te leren sparen. Bereken samen met uw kind hoelang hij of zij moet sparen om het te kunnen kopen. Vindt uw kind dat de sneakers het waard zijn? Dan kan het sparen beginnen.

Dit is het bedrag dat u elke maand moet betalen.

5. Beloon met meer kleedgeld

Hoe ouder uw kind wordt, hoe meer hij of zij waarschijnlijk moet uitgeven. Maar is een jaartje ouder worden wel de juiste reden om het bedrag te verhogen? Of wilt u het bedrag liever verhogen als beloning? Bijvoorbeeld als uw kind lang heeft gespaard voor iets moois. Kies wat het beste bijdraagt aan het uiteindelijke doel: uw kind leren omgaan met geld.

beloon met kleedgeld

Tip! Bekijk ook de kleedgeld dilemma's

Benieuwd met welke kleedgeld dilemma's u te maken kunt krijgen? Of nog belangrijker, hoe u deze kunt overwinnen? Lees dan de 5 grootste kleedgeld dilemma's.

Tip: al uw rekeningen in beeld

Toegang tot al uw rekeningen via de app

In de mobiel bankieren app ziet u al uw rekeningen bij elkaar.

Met de Mobiel Bankieren app heeft u toegang tot uw betaal-, spaar- of beleggingsrekeningen. Ook de betalingen van uw ABN AMRO Credit Card kunt u bekijken. Zo heeft u altijd overzicht, waar en wanneer u wilt.