Naar de navigatie Naar de inhoud

Sparen voor uw kind of kleinkind

Van de ouders met kinderen tussen de 5 en 12 jaar heeft 77% een spaarrekening voor zijn kind (bron: Nibud.nl). Als u gaat sparen voor uw kind of kleinkind krijgt u met nogal wat keuzes te maken. Heeft u bijvoorbeeld al besloten welke spaarrekening u voor uw kind of kleinkind wilt openen? Hoeveel bent u van plan te sparen en met welk doel? Wij zetten het voor u op een rij.

Hoeveel gaat u sparen?

Controleer voordat u met sparen begint of u hier de financiële ruimte wel voor heeft. Het gratis Nibud Persoonlijk Budgetadvies helpt u hierbij. Daarna kunt u een spaarrekening voor uw kind of kleinkind openen en gaan sparen wat u kunt of een spaarpotje maken voor een bepaald doel, bijvoorbeeld een studie of rijbewijs.

Sparen met een doel
Als u met een doel spaart, ga dan eerst na wat uw spaardoel kost en hoe lang u de tijd heeft om hiervoor te sparen. Zo kunt u uitrekenen wat u per maand opzij moet zetten om uw doel op tijd te bereiken. Ten slotte kunt u met automatisch sparen bijvoorbeeld elke maand een vast of variabel geldbedrag sparen. Daarmee voorkomt u dat u een overboeking mist en bouwt u ongemerkt een mooi bedrag op.

Sparen op kinder- of eigen rekening?

Sparen voor uw kind kan natuurlijk op uw eigen spaarrekening. De meeste ouders openen een aparte kinderspaarrekening; dat is wel zo overzichtelijk. Als uw kind wat ouder is, kan het ook een betaalrekening voor kinderen openen en zo leren omgaan met geld via zijn of haar eigen rekening.

Wanneer komt het geld vrij?
Bij het openen van een kinderspaarrekening is de belangrijkste vraag: wanneer wilt u dat uw kind of kleinkind bij het spaargeld kan? Bij onze KinderToekomst Spaarrekening krijgt uw kind automatisch het geld in beheer zodra het 18 jaar wordt. Als tegenhanger bieden we de Royaal Rekening waarbij u die leeftijd zelf bepaalt.

Sparende opa's en oma's

Sparen voor uw kleinkind is niet alleen leuk, maar ook een manier om te besparen op toekomstige erfbelasting. Want als u een deel van uw spaargeld op een kinderspaarrekening zet, betalen uw kinderen en kleinkinderen later minder of zelfs geen erfbelasting. De Belastingdienst ziet sparen als schenken, dus houd rekening met het jaarlijkse bedrag dat is vrijgesteld van schenkbelasting. In 2018 is dat € 2.147,-.

Sparen op uw eigen rekening
Spaart u voor uw kleinkind liever op uw eigen rekening? Dan vervalt de vrijstelling van erfbelasting, maar kunt u wel zelf bepalen wanneer u het geld wilt schenken. Let op dat het spaargeld voor uw kleinkind wordt opgeteld bij uw belastbaar vermogen in box 3. Bekijk wat dit voor u betekent.

Belasting box 3 die bestaat uit spaargeld, overige beleggingen en eventueel een tweede woning, verminderd met lopende schulden.

Sparen en belastingen

Als gulle gever is het goed één en ander in de gaten te houden wat belastingen betreft. Zo ziet de Belastingdienst geld opzij zetten op een kinderspaarrekening als schenken. Maar als u slim schenkt, betalen de ontvangers minder of zelfs helemaal geen schenkbelasting. Bekijk hoeveel u jaarlijks belastingvrij mag schenken.

Tip: al uw rekeningen in beeld

Toegang tot al uw rekeningen via de app

In de mobiel bankieren app ziet u al uw rekeningen bij elkaar.

Met de Mobiel Bankieren app heeft u toegang tot uw betaal-, spaar- of beleggingsrekeningen. Ook de betalingen van uw ABN AMRO Credit Card kunt u bekijken. Zo heeft u altijd overzicht, waar en wanneer u wilt.