Naar de navigatie Naar de inhoud

Samen praten over geld

U wilt uw kind goed voorbereiden op later. Vooral als het om geld gaat. Maar over geld praten, dát is vaak lastiger dan verwacht. Toch zijn er aanleidingen die dit net wat makkelijker maken. Bijvoorbeeld tijdens het online shoppen of gewoon in de supermarkt. Benieuwd hoe u het geldgesprek kunt aanknopen? We geven u graag wat tips.

praten over geld verdienen

1. Praat over geld verdienen

Uw zoon of dochter heeft vast wel eens dagdromen over een nieuwe spelcomputer, een fiets, of misschien al welke auto ze later willen rijden. Dat is een mooi moment om te praten over geld en hoe ze dat later kunnen verdienen. Als ze later zelf geld verdienen kunnen ze mooie spullen kopen. Maar daarvoor moet er ook goed met het verdiende geld worden omgegaan.

2. Samen boodschappen doen

De supermarkt is een handige plek om het over geld te hebben. Kinderen gooien de boodschappenwagen graag vol met leuke en lekkere dingen. Dan is het goed dat ze weten dat alles wat erin gaat geld kost. Ze vinden het vaak leuk om te helpen met afrekenen. In de supermarkt leren ze meteen wisselgeld uitrekenen of omgaan met een betaalpas.

3. Spelenderwijs leren

Sommige spellen zijn goed te gebruiken om verder te praten over geld. Denk aan winkeltje spelen. Zet wat spullen klaar om te 'verkopen' en koop een setje nep geld. In de 'winkel' legt u het prijsverschil tussen verschillende producten uit. Tip: online zijn er ook een aantal leuke, educatieve spellen te vinden. Deze leren uw kind op een leuke manier omgaan met geld.

kleedgeld bedrag bepalen

4. Wat verdien jij?

Uw kind zal vast wel eens vragen wat u verdient. U kunt dan bijvoorbeeld vragen of hij of zij weet wat er allemaal van betaald moet worden. En u zou kunnen uitleggen dat niet iedereen evenveel geld verdient. Hierdoor begrijpt uw kind waarom het ene kind duurdere spullen heeft dan het andere.

5. Leren van een miskoop

U gaat de stad in voor het één en komt thuis met het ander: het overkomt ons allemaal weleens. Dat kan uw kind natuurlijk ook overkomen. Van fouten kunnen ze leren, zo ook van een miskoop. Gelukkig kan een miskoop vaak nog geruild of teruggebracht worden.

Tip: al uw rekeningen in beeld

Toegang tot al uw rekeningen via de app

In de mobiel bankieren app ziet u al uw rekeningen bij elkaar.

Met de Mobiel Bankieren app heeft u toegang tot uw betaal-, spaar- of beleggingsrekeningen. Ook de betalingen van uw ABN AMRO Credit Card kunt u bekijken. Zo heeft u altijd overzicht, waar en wanneer u wilt.