Naar de navigatie Naar de inhoud

Geld besparen als student

Studeren is al duur genoeg. Je hebt je vaste lasten, wilt af en toe wat leuks doen en hebt weinig tijd om te werken. Tóch zijn er manieren om je studentenleven goedkoop te houden, dan kun je misschien zelfs wat sparen voor de toekomst. Een paar tips op een rij.

Weet hoe je ervoor staat

Het is belangrijk om te weten hoeveel geld er maandelijks binnenkomt en hoeveel je uitgeeft en waaraan. Maak een overzicht en noteer aan de ene kant al je inkomsten en aan de andere kant al je uitgaven. Bij je uitgaven gaat het zowel om de algemene kostenposten als om alle kleine uitgaven. Houd eens een maand lang bij waar je geld aan uitgeeft (bioscoop, kroeg, cadeautjes, etc.). Zo krijg je een idee van waar je geld, naast je vaste lasten, misschien min of meer ongemerkt naartoe verdwijnt.

Een voorbeeld van zo'n overzicht:

Inkomsten Uitgaven
Bijdrage ouders +100 Huur -350
DUO +167 Collegegeld -167
Bijbaan +300 Boodschappen -150
Etc.
Bioscoop -20
Uit eten -45
Etc.
Geen zin om zelf een overzicht bij te houden? Laat dan de Grip-app het voor je doen! Die is gratis bij je Studenten Pakket van ABN AMRO. In Grip kun je terugzien wat je heb uitgegeven en waaraan; de app deelt je uitgaven automatisch in. En wil je ergens niet teveel aan uitgeven? Stel er dan van tevoren een budget voor in. Je krijgt dan een seintje als je er bijna boven zit.

Besparen op dagelijkse uitgaven

Met het overzicht dat je gemaakt hebt, kun je ook kijken waar je kunt besparen. Enkele tips: 

  • Bespaar op eten door te koken voor meerdere mensen en de kosten te splitten. Of door grote hoeveelheden te koken en in te vriezen. Let natuurlijk ook op de aanbiedingen in de supermarkt.
  • Neem vaker je lunch mee, in plaats van dat je naar de kantine gaat.
  • Ga na hoe vaak je gebruik maakt van je abonnementen (krant, tijdschriften, tv, etc.) en kijk of je ze niet beter kan opzeggen of delen met huisgenoten.
  • Loopt je telefoonabonnement bijna af? Doe eens onderzoek naar Sim Only. Dit is goedkoper dan een nieuw abonnement met telefoon. Dit is bovendien duurzamer.

Toeslagen aanvragen

Als student heb je vaak recht op zorgtoeslag. Dit is een bijdrage voor je zorgverzekering. Hoe hoog dit bedrag is, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Hoe meer je verdient, hoe lager de bijdrage. Soms kun je ook huurtoeslag aanvragen. Je moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je in een zelfstandige woning wonen. Vraag je toeslag aan via Mijn Toeslagen.

Studentenkorting

Als student heb je meestal een streepje voor. Ga altijd na of je recht hebt op studentenkorting. Bijvoorbeeld bij museums, de bioscoop, restaurants, winkels en evenementen.

Bij ABN AMRO betaal je als student ook minder voor onze producten. Zo krijg je bij het Studenten Pakket een betaalrekening, betaalpas en paslezer voor Internet Bankieren voor € 0,- per maand.

Tip: al uw rekeningen in beeld

Toegang tot al uw rekeningen via de app

In de mobiel bankieren app ziet u al uw rekeningen bij elkaar.

Met de Mobiel Bankieren app heeft u toegang tot uw betaal-, spaar- of beleggingsrekeningen. Ook de betalingen van uw ABN AMRO Credit Card kunt u bekijken. Zo heeft u altijd overzicht, waar en wanneer u wilt.