Naar de navigatie Naar de inhoud

Checklist online shoppen

De online wereld kent haast geen geheimen voor jongeren. Kleding, sneakers en boeken zijn zo besteld. Online shoppen vormt dan ook geen probleem. Of toch wel? Weet uw kind al hoe hij of zij een veilige webshop kan herkennen? Na het afvinken van onderstaande checklist kunt u uw kind met een gerust hart online laten shoppen.

Weet waaraan een webshop moet voldoen

Waar let u zelf op als u online gaat shoppen? Let u bijvoorbeeld op een keurmerk? Of ook op betaalmogelijkheden? U kunt uw kind leren om een webshop op bepaalde punten te beoordelen. Maar ook om te zoeken naar reviews van een webshop als uw kind het niet vertrouwt. Vooral als het gaat om elektronica, zijn er genoeg reviews te vinden. Tip! Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook.

veilig online shoppen

Let op meer dan alleen de prijs

Het is goed als uw kind weet dat webshops niet alleen in prijs van elkaar verschillen. Er zit vaak ook nog een verschil in levertijd, bezorgkosten en voorwaarden. Wat zijn de voorwaarden voor het terugsturen van artikelen wanneer deze kapot of verkeerd zijn? En wat kost terugsturen? Altijd goed om te checken. Vergelijkingssites zoals Kieskeurig.nl maken dit overzichtelijk.

Terugsturen kan altijd

Jongeren bestellen graag kleding en schoenen online. Want dat ene paar zeldzame sneakers is nou net alleen online te vinden. Past het niet? Dan is dat vast geen probleem. Bij vrijwel elke webshop kan uw kind de bestelling gewoon terugsturen.

Controleer de betaalomgeving

Het is belangrijk om te weten hoe een veilige betaalomgeving eruit ziet. Gelukkig is deze makkelijk te herkennen aan de 's' in https://. De 's' staat voor 'secure' (veilig). Staat er geen 's'? Dan is de omgeving niet veilig en kan uw kind er beter niet betalen.

bevestiging online shoppen

Check de bevestiging

Als de betaling is afgerond, versturen de meeste webshops een bevestigingsmail. Hierin staat bijvoorbeeld het ordernummer, maar ook de bestelling- en betaalgegevens. Altijd handig om te hebben. Deze informatie heeft uw kind nodig als er iets misgaat met de bestelling. Tip! Laat de bevestigingspagina open als de mail nog niet binnen is. Dan kan uw kind deze pagina eventueel opslaan of een printscreen maken.

Let extra goed op buitenlandse webshops

Soms kan een buitenlandse webshop producten veel goedkoper aanbieden. Zoals smartphonehoesjes. Verleidelijk, toch? Goed om dus extra op te letten. Let bijvoorbeeld op invoerrechten. Mag uw kind het product naar Nederland laten versturen? En moet uw kind dan extra btw betalen? Op de website van ConsuWijzer kunt u meer tips vinden over kopen bij een buitenlandse webshop.

Tip: al uw rekeningen in beeld

Toegang tot al uw rekeningen via de app

In de mobiel bankieren app ziet u al uw rekeningen bij elkaar.

Met de Mobiel Bankieren app heeft u toegang tot uw betaal-, spaar- of beleggingsrekeningen. Ook de betalingen van uw ABN AMRO Credit Card kunt u bekijken. Zo heeft u altijd overzicht, waar en wanneer u wilt.