Naar de navigatie Naar de inhoud

De bijbaan van uw kind

Vakkenvullen bij de supermarkt, een krantenwijk lopen of babysitten bij de buren. Allemaal leuke bijbaantjes waarmee uw kind zelf wat geld kan verdienen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat dit werk te zwaar of gevaarlijk is of de schoolprestaties in de weg staat. Daarom heeft de Rijksoverheid een aantal regels opgesteld. Deze vertellen u welk werk uw kind op welke leeftijd mag doen, hoeveel uw kind mag werken en wat de uitzonderingen zijn.

Vanaf welke leeftijd mogen kinderen werken?

In principe mogen kinderen jonger dan 16 jaar in Nederland niet werken. Maar een bijbaantje biedt jongeren de kans om werkervaring op te doen en geld te verdienen. Daarom is hier een uitzondering op gemaakt voor kinderen van 13, 14 en 15 jaar. Vanaf 13 jaar mag uw kind huishoudelijke klusjes doen of meehelpen met licht, niet-industrieel werk. Zoals het wassen van de auto, oppassen, meehelpen met vakkenvullen of (onder voorwaarden) werken in uw bedrijf of winkel. Voor kinderen jonger dan 13 jaar, die mee willen doen aan een professionele culturele productie zoals een speelfilm, musical of concert is er ook een uitzondering mogelijk via de Beleidsregel inzake Ontheffing Verbod op Kinderarbeid (BOVK). Op de site van de Rijksoverheid leest u alles over jongeren en werk.

Niet-industrieel werk is werk dat niet plaatsvindt in een fabriek met (of bij) machines.

Welk werk mogen kinderen doen?

Welk werk uw kind mag doen hangt dus af van zijn of haar leeftijd. Zo mogen kinderen van 13 en 14 jaar vooral meehelpen, maar vanaf 15 jaar mogen kinderen al zelfstandig licht (niet-industrieel) werk doen. Achter de kassa werken of in de horeca als er alcohol wordt geschonken, mag op deze leeftijd nog niet. Is uw kind 16 of 17 jaar? Dan mag uw kind bijna elk soort werk doen, behalve gevaarlijk werk. Op de site van de Rijksoverheid leest u welk werk uw kind wel en niet mag doen op de leeftijden 13 en 14 jaar15 jaar en 16 en 17 jaar. Zodra uw kind 18 jaar is, is hij of zij wettelijk volwassen en mag het elk type werk doen dat volgens de Arbowet is toegestaan.

Hoeveel uur per week mogen kinderen werken?

Hoe ouder uw kind is, hoe meer uren het mag werken. Omdat school uiteraard voorgaat, maakt de Rijksoverheid verschil tussen school- en vakantiedagen. Ook gelden er aparte regels voor kinderen die een vrijstelling hebben van de leerplicht. Op de site van de Rijksoverheid staat dit alles in overzichtelijke tabellen voor kinderen van 13 en 14 jaar, van 15 jaar en van 16 en 17 jaar.

Let op: De tijd op school wordt ook gezien als werktijd. Zo mag uw 16-jarige kind 45 uur per week werken, maar hier moet u de schoolgaande uren van aftrekken.

Bijbaan van uw kind - afspraken maken

Maak goede afspraken

Uw kind zal erg blij zijn met een bijbaantje. Dat extra geld uw kind goed gebruiken om te sparen voor iets groots zoals een scooter. Maar wat als die baan toch ten koste gaat van de schoolresultaten? Op de site van het Nibud vindt u de handige checklist geldafspraken met pubers. U leest er tips om goede afspraken te maken met uw kind over deze en andere veel voorkomende situaties.

Sparen voor iets groots

Een bijbaan betekent dat er meer geld op de betaalrekening binnenkomt. Met een aparte spaarrekening houdt uw kind het overzicht, en weet hij of zij of die scooter al in zicht is. Via een Jongerengroeirekening kan uw kind leren betalen én sparen. U bepaalt daarbij zelf stap voor stap wat uw kind met de rekening mag doen.

Bijbaan kind sparen - sparen voor een scooter

Tips

  • Werkt uw kind in loondienst? Dan kan het zijn dat uw kind te veel loonbelasting betaalt. Dit kan uw kind tot 5 jaar na afloop van een jaar terugkrijgen door aangifte te doen
  • Is uw kind 16 of 17 en krijgt u kinderbijslag? Als uw kind meer dan € 1.285 netto per kwartaal verdient, moet u dit doorgeven aan de SVB. U krijgt dan minder of geen kinderbijslag.
  • Shopt uw kind al zelf online? Dan is het goed dat hij of zij een veilige webshop kan herkennen. Onze checklist online shoppen helpt hierbij.

Tip: al uw rekeningen in beeld

Toegang tot al uw rekeningen via de app

In de mobiel bankieren app ziet u al uw rekeningen bij elkaar.

Met de Mobiel Bankieren app heeft u toegang tot uw betaal-, spaar- of beleggingsrekeningen. Ook de betalingen van uw ABN AMRO Credit Card kunt u bekijken. Zo heeft u altijd overzicht, waar en wanneer u wilt.