Uw kind wordt 18

Op weg naar zelfstandigheid

Bijna zelfstandig

Ja, eindelijk 18. Dat is niet zomaar een verjaardag. Uw kind is vanaf 18 jaar namelijk voor de wet financieel aansprakelijk en dat betekent wel wat. Als u alles op tijd regelt voorkomt u problemen en begint er een mooie nieuwe levensfase. Lees wat er verandert voor u en uw kind.

Wat verandert er meteen?

  • Uw kind moet een eigen DigiD aanvragen
  • Uw kind moet een eigen zorgverzekering afsluiten
  • Contracten en abonnementen komen op zijn of haar eigen naam te staan
  • Aanvragen van toeslagen bij de Belastingdienst moeten op eigen naam verstuurd worden

Een eigen zorgverzekering

Als uw kind 18 wordt, moet hij een eigen zorgverzekering hebben en kan hiervoor ook zorgtoeslag aanvragen. Welke verzekeringen nog meer nodig of handig zijn, is afhankelijk van de persoonlijke situatie van uw kind. Lees er meer over op onze verzekeringscheckpagina's.

18 jaar en de bankrekening

Als uw zoon of dochter 18 jaar wordt, zetten we de Jongerengroeirekening automatisch om naar een gratis Studenten Pakket. Uw kind houdt hetzelfde rekeningnummer en ontvangt binnen enkele weken een nieuwe betaalpas. Omdat uw kind nu officieel volwassen is heeft u geen toegang meer tot zijn rekening. Wilt u graag toezicht blijven houden? Regel dit in overleg met uw kind.

Let op: tegoeden op KinderBonus Sparen en de KinderToekomst Spaarrekening worden op de 18e verjaardag automatisch overgemaakt naar uw kind. Het kan hierbij om flinke bedragen gaan. Heb het hierover met uw kind en maak samen goede afspraken.

Studiefinanciering en studiekosten

Als uw kind gaat studeren heeft het recht op studiefinanciering. Afhankelijk van het soort opleiding is dit een toelage, een lening of een combinatie hiervan. Op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) leest u waar uw kind recht op heeft. Hier staat ook informatie over lesgeld. Wilt u uw kind helpen met online aanvragen doen en andere overheidszaken? Dan kan u zich als ouder laten machtigen. Dit kan uw kind regelen met het DigiD. 

Uw kind moet zelf belastingaangifte doen

Uw kind wordt met 18 jaar verantwoordelijk voor zijn eigen geldzaken. Jaarlijks een eigen belastingaangifte doen, hoort hier ook bij. Voor het eerst digitaal aangifte doen met een DigiD kan best spannend zijn. Als u dit samen doet, ziet uw kind dat het best meevalt. Heeft uw zoon of dochter inkomsten uit een bijbaantje of vakantiewerk? Vergeet dan niet dat hij meestal belasting kan terugvragen.

Minder inkomen voor u

Als uw kind 18 wordt, stopt de kinderbijslag en het kindgebonden budget. Hierdoor heeft u minder besteedbaar inkomen. Ook andere toeslagen die u ontvangt, kunnen veranderen. Als uw kind gaat werken en thuis blijft wonen bijvoorbeeld. Met het Persoonlijke Budgetadvies van het Nibud krijgt u snel inzicht in uw toekomstige inkomsten en uitgaven.

Samen afspraken maken over geld

Al is uw kind officieel volwassen, u blijft als ouder onderhoudsplichtig tot de 21e verjaardag. Dat betekent dat u verplicht bent om hem of haar financieel te ondersteunen als dat nodig is. Maak daarom goede afspraken over waaraan u gaat meebetalen en hoeveel. Zo voorkomt u ruzie en weet iedereen waar hij aan toe is.

Ook interessant voor u

Gratis Studenten Pakket

  • Betaalrekening, betaalpas met toegang tot Mobiel Bankieren
  • Spaarrekening naar keuze
  • Studentenkorting op o.a. een creditcard en verzekeringen

Jongerengroeirekening omzetten

Als je al een Jongerengroeirekening hebt, dan kun je deze zelf online omzetten naar een Studenten Pakket. Ben je nog geen 18 jaar, maak dan een afspraak op kantoor. Dan helpen we je daar graag verder.

Grip op geld met de Grip app

Grip geeft u een overzicht van inkomsten en uitgaven op uw rekening, of die van uw kind. Een ideale tool om kinderen te leren met geld om te gaan. Download Grip gratis in de App Store of Google Play Store.