Naar de navigatie Naar de inhoud

Uw kind met geld om leren gaan

Schenken aan uw kinderen of toch aan een goed doel

Uw kind met geld leren omgaan

Weet uw kind precies hoe geld 'werkt'? Dat lijkt soms zo, maar geld is vaak erg ongrijpbaar voor een kind. Zo gelooft 13% van de kinderen boven 10 jaar dat je geld onbeperkt uit de muur kunt pinnen (Nibud, 2013). Daarom is het goed uw kind al vanaf een jaar of 5 over geld te leren. Uit een ander onderzoek blijkt namelijk dat kinderen die vroeg over geld geoefend hebben, later minder vaak geldproblemen hebben.

Geld wordt steeds minder tastbaar

Met een portemonnee is wat je uitgeeft en wat er overblijft, heel goed te zichtbaar. Maar tegenwoordig betalen we steeds vaker digitaal. Denk maar aan pinnen, automatische afschrijvingen, online aankopen in webshops en apps. Dat maakt het lastig voor een kind om grip op geld te krijgen. Daarom is het goed uw kind al van jongs af aan te laten oefenen met geld. En er samen over te praten.

Fouten maken is goed

Met geld leren omgaan betekent ook fouten maken. En juist die 'verkeerde' keuzes zijn leerzaam voor uw kind. Als uw kind nu een fout maakt en ervan leert, dan is het vaak nog niet zo erg. Geef uw kind op zo'n moment geen geld, maar bespreek deze fouten met uw kind. Zo leert uw kind sneller verantwoord met geld omgaan.

Volwassen met geld omgaan

Uw kind gaat volwassen met geld om als hij of zij bewuste keuzes kan maken die met geld te maken hebben. Als uw kind goed inzicht heeft in inkomsten en uitgaven. Leer uw kind daarom ook over de kracht van reclame. Zodat uw zoon of dochter makkelijker de verleidingen van reclames kan weerstaan.

In een eigen tempo leren

U kunt uw kind het beste stap voor stap meer eigen verantwoordelijkheid te geven. Daarmee leert uw kind in eigen tempo met geld omgaan. Dat kan bijvoorbeeld met onze Jongerengroeirekening. Daarmee bepaalt u wanneer uw kind klaar is voor de volgende stap. En u kunt altijd blijven meekijken.

Praten over geld

U bent het voorbeeld voor uw kind, zeker als het om geld gaat. En al kan het lastig zijn om met uw kinderen over geld te praten, het is heel belangrijk. Hoe u met geld omgaat en erover praat, bepaalt mede hoe uw kind dat gaat doen. Bovendien stellen jongeren hun vragen over geld het liefst aan hun ouders. Begin er eens over tijdens het winkelen, bij de reclame of tijdens het kiezen van de vakantiebestemming.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Tip: al uw rekeningen in beeld

Toegang tot al uw rekeningen via de app

In de mobiel bankieren app ziet u al uw rekeningen bij elkaar.

Met de Mobiel Bankieren app heeft u toegang tot uw betaal-, spaar- of beleggingsrekeningen. Ook de betalingen van uw ABN AMRO Credit Card kunt u bekijken. Zo heeft u altijd overzicht, waar en wanneer u wilt.