Naar de navigatie Naar de inhoud

Kleedgeld geven

Jongetjes voor kledingrek

Uw kind op eigen benen leren staan

Kleedgeld is net als zakgeld een hele goede manier om kinderen met geld te leren omgaan. Met kleedgeld leert uw kind financiële keuzes maken en vooruitkijken. Ook leert uw kind creatief te zijn met een budget dat beperkt is.

Vanaf welke leeftijd kleedgeld?

Het Nibud raadt aan kinderen kleedgeld te geven vanaf ongeveer 12 jaar. Rond die leeftijd vragen kinderen vaak zelf al om kleedgeld omdat ze het liever zelf hun kleding uitkiezen. Op school en van vriendjes en vriendinnetjes horen ze welke kleding in is. De vrijheid om daar wel of niet aan mee te doen, past bij opgroeien en zelfstandig worden.

Met kleedgeld leert uw kind uitgaven en inkomsten op elkaar af te stemmen, keuzes te maken en geld opzij te leggen voor grotere kledingaankopen als een winterjas. Voor u als ouder heeft kleedgeld ook voordelen. U weet precies hoeveel u per maand aan kleding voor uw kind kwijt bent. Bovendien kan het discussies voorkomen over geld dat uw kind aan kleding besteedt.

Afspraak maken over kleedgeld

Als u duidelijke afspraken maakt over kleedgeld, voorkomt u discussies over wat uw kind wel en niet van het kleedgeld betaalt. Is het kleedgeld echt voor alle kleding bestemd? Dus ook voor sportkleding, schoenen of nette kleding? Het is goed hierover duidelijkheid te scheppen.

U kunt dit ook doen door een overeenkomst met uw kind op te stellen. Daarin legt u dan samen met uw kind precies vast wat de afspraken over het kleedgeld zijn. Met zo'n overeenkomst maakt u het kleedgeld 'officieel' en helpt u uw kind keuzes maken.

Uw kind begeleiden

Net als zakgeld kunt u kleedgeld beschouwen als leergeld. Uw kind leert hoe het is om zelfstandig met geld en een vast budget om te gaan. Bespreek bijvoorbeeld dat het belangrijk is om prijzen te vergelijken. En dat uw kind niet vergeet alvast geld opzij te zetten voor bijvoorbeeld nieuwe schoenen.

Vergissingen en fouten maken hoort bij met geld leren omgaan. Dus als uw kind al het kleedgeld uitgeeft aan een paar dure sneakers, dan is het goed om niet direct financieel bij te springen. Uw kind kan hiervan leren. Misschien moet een spijkerbroek dan maar wat langer mee.

Hoeveel kleedgeld geeft u?

Over de hoogte van het kleedgeld is het moeilijk advies te geven. Dit hangt uiteraard ook af van wat u te besteden heeft. Een kind van 12 jaar is ongeveer € 52,- per maand kwijt voor alle kleding en schoenen. Dus van ondergoed tot winterjas. Met minder is het voor uw kind erg moeilijk om alles zelf te kunnen betalen.

Hoeveel geven andere ouders? Het Nibud heeft dat onderzocht in 2015. U vindt de bedragen in de tabel. 

LeeftijdKleedgeld per maand
12 jaarTussen de € 30,- en € 45,-
13 jaarTussen de € 45,- en € 50,-
14 jaarOngeveer € 50,-
15 jaarTussen de € 50,- en € 60,-
16 jaarTussen de € 50,- en € 60,-
17 jaarTussen de € 50,- en € 65,-
18 jaarTussen de € 50,- en € 65,-

Als uw kind online kleding koopt

Kinderen zijn vertrouwder met de digitale wereld dan wie ook. Toch is het een goed idee om uw kind wegwijs te maken in de wereld van online kopen en betalen. Weet uw kind bijvoorbeeld hoe het kan zien of een webwinkel veilig is? Veel ouders helpen hun kinderen bij online aankopen door ze zelf kleding te laten uitzoeken. Maar bij het online betalen nog even mee te kijken.

Geld lenen

Vraagt uw kind u een keer om geld voor een duur kledingstuk? Dan kunt u dat geld ook lenen in plaats van geven. U stelt daar vervolgens voorwaarden aan. Wanneer u het terug wilt hebben, maar bijvoorbeeld ook dat uw zoon of dochter rente aan u moet betalen. Daarmee leert uw kind het concept van lenen. Dat lenen niet gratis is en dat er altijd voorwaarden aan verbonden zijn.

Hulp nodig? Bel met onze medewerkers. Dat kan 24 uur per dag, 7 dagen per week.

0900 - 00 24 (gebruikelijke belkosten)

Identificatiecode vergeten?

Maak eenvoudig een nieuwe code aan

Sneller inloggen en uw saldo bekijken met uw persoonlijke identificatiecode

Bent u uw identificatiecode vergeten? Maak dan in Internet Bankieren een nieuwe code aan en u kunt direct weer inloggen. Voor de Mobiel Bankieren app gebruikt u dezelfde code.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief