Naar de navigatie Naar de inhoud

Kinderen van 9 en 10 jaar

Geld met uw kind bespreken

Vanaf een jaar of 10 gaat een kind anders denken, zich anders voelen en gedragen. Kinderen worden sterker beïnvloed door hun omgeving: school, vriendjes en vriendinnetjes. Uw kind kan gaan vragen om meer zakgeld of een mobiele telefoon, omdat hij dat bij leeftijdgenootjes ziet. Blijf over geld praten en bepaal bijvoorbeeld samen de hoogte van het zakgeld. Bespreek samen wat uw kind daarvan wel, of niet moet betalen. Noteer dit vervolgens in een zakgeldcontract.

Het zakgeldcontract
 
Moeder en dochter met telefoon

Uw kind en een mobiele telefoon

Bijna de helft van de kinderen van 9 jaar in Nederland heeft een mobiele telefoon. Een paar jaar later, op de middelbare school, bijna allemaal. De meeste ouders betalen een prepaidkaart met een beltegoed van € 10,-. Zo houden ze de kosten in de hand en leert een kind dat bellen geld kost. U kunt uw zoon of dochter natuurlijk ook een deel van de kosten zelf laten betalen. Het is goed en leerzaam de telefoon en bijvoorbeeld het hoesje samen uit te zoeken. En vooraf af te spreken wie wat betaalt.

 

Geld lenen aan uw kind

Misschien komt uw kind een keer naar u toe om geld te lenen. Het is vanaf deze leeftijd nuttig om uw kind te leren wat lenen is. Dat lenen betekent dat iemand geld voorschiet. Maar dat geld moet je na een vooraf bepaalde tijd wel terugbetaald hebben. Maak het zo echt mogelijk, met een begroting en door eventueel rente te vragen. Zo weet uw kind meteen hoeveel geld hij of zij u iedere week of maand moet terugbetalen.

tientje tussen twee handen
 

De impulsaankopen van uw kind

Komt uw kind regelmatig met impulsaankopen thuis? Of heeft het moeite de verleidingen van aanbiedingen en reclame te weerstaan? Bespreek dit en stel uw zoon of dochter de volgende vragen voor het iets gaat kopen:

  • Waarom wil je dit hebben?

  • Heb je dit niet eigenlijk al?

  • Waarvoor ben je aan het sparen? Wil je die wens voor deze aankoop laten gaan?


Het is ook goed om uw kind te leren altijd een dag bedenktijd te nemen voor een aankoop. Vaak is de verleiding de volgende dag alweer weg.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Meer informatie over geld en uw kind


Er is nog veel meer te vertellen over geld en uw kind. U vindt heel veel informatie op www.nibud.nl. Heeft u nog vragen over onze kinderrekeningen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Ze vertellen u graag meer. Bel hiervoor met: 0900 - 0024.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Tip: al uw rekeningen in beeld

Toegang tot al uw rekeningen via de app

In de mobiel bankieren app ziet u al uw rekeningen bij elkaar.

Met de Mobiel Bankieren app heeft u toegang tot uw betaal-, spaar- of beleggingsrekeningen. Ook de betalingen van uw ABN AMRO Credit Card kunt u bekijken. Zo heeft u altijd overzicht, waar en wanneer u wilt.