Naar de navigatie Naar de inhoud

Kinderen van 15 tot 18 jaar

Veilig met geld omgaan

Zelfstandig bankieren betekent ook dat u uw kind leert om veilig met 'digitaal' geld om te gaan. Leg uw zoon of dochter daarom uit welke vormen van fraude er zijn en wat phishing is. En om nooit codes aan andere te vertellen. Want ook banken zullen nooit pincodes vragen over de telefoon of per mail.

Phishing is een verzamelnaam voor manieren waarop fraudeurs persoonlijke gegevens van u proberen te krijgen.
Jongetje en pinautomaat
 
Pubermeisje met telefoon op bank

De mobiele telefoon van uw kind

Heeft uw kind laten zien dat het verstandig om kan gaan met de smartphone en de kosten daarvan? Overweeg dan een abonnement. Dat is vaak goedkoper. Maak vooraf wel weer duidelijke afspraken over de kosten.

 

Uw kind en online shoppen

Uw kind zal uiteindelijk ook spullen of kleding online willen kopen. We raden u aan uw kind hierin eerst een tijd te begeleiden. Leer uw kind over keurmerken, vergelijkingssites en reviews. Onze checklist is daarbij heel handig.

online shoppen checklist
 
bijbaan supermarkt

De bijbaan van uw kind

Vanaf 16 jaar mag uw zoon of dochter niet meer dan 40 uur per week werken. Gaat uw kind nog naar school? Dan tellen die uren ook mee als werktijd. Het soort werk is ook aan regels gebonden.

 

Uw kind en het lenen van geld

Kinderen van 15 jaar en ouder lenen geld. Van vrienden, maar misschien heeft u uw zoon of dochter ook wel eens iets van u geleend? Dat kan een prima oefening voor later zijn. De lening moet dan natuurlijk wel binnen het budget van uw kind passen. Maak daarvoor eerste samen een begroting. En schrijf alle voorwaarden van de lening in een soort contract op. Wanneer moet uw kind alles terugbetalen? Wat moet uw kind u extra betalen om het geld te mogen lenen?

 

Wat moet u doen als uw zoon of dochter bijna 18 wordt?

Dat is het moment om alvast wat dingen voor te bereiden. Er gaat een hoop veranderen:

  • Uw kind moet een eigen zorgverzekering afsluiten

  • Contracten en abonnementen van uw kind moeten op zijn of haar eigen naam staan

  • Aanvragen van toeslagen bij de belastingdienst van uw kind moeten op zijn of haar eigen naam verstuurd worden 

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Meer informatie over geld en uw kind


Er is nog veel meer te vertellen over geld en uw kind. U vindt heel veel informatie op www.nibud.nl. Heeft u nog vragen over onze kinderrekeningen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Ze vertellen u graag meer. Bel hiervoor met: 0900 - 0024.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Tip: al uw rekeningen in beeld

Toegang tot al uw rekeningen via de app

In de mobiel bankieren app ziet u al uw rekeningen bij elkaar.

Met de Mobiel Bankieren app heeft u toegang tot uw betaal-, spaar- of beleggingsrekeningen. Ook de betalingen van uw ABN AMRO Credit Card kunt u bekijken. Zo heeft u altijd overzicht, waar en wanneer u wilt.