Naar de navigatie Naar de inhoud

Kinderen van 12 tot 15 jaar

Leer uw kind met geld omgaan

Een administratie bijhouden hoort er 'helaas' ook bij. Helemaal als uw kind een bijbaantje krijgt en het eigen geld verdient. Het is leerzaam uw kind een kasboekje bij te laten houden. U kunt hier ook het maandoverzicht voor gebruiken. Het wordt nu ook tijd voor een eigen pinpas. Met de Jongerengroeirekening heeft uw zoon of dochter een eigen pas, maar houdt u de controle. U kunt zelf instellen wat uw kind met de rekening mag doen.

Een ouder geeft zakgeld aan eeen pubermeisje
 
Puberjongetjes bij kledingrek

Kleedgeld voor uw kind

Het Nibud adviseert kinderen vanaf 12 jaar kleedgeld te geven. De hoogte van het kleedgeld is uiteraard mede afhankelijk van wat u te besteden heeft. Denk wel aan een minimum van € 52,- per maand. Als uw kind daar alle kleding en schoenen van moet kopen. Sta ook even stil bij dure uitgaven als sportkleding, schoenen of een winterjas. Het is belangrijk duidelijke afspraken met elkaar te maken over kleedgeld.

 

Eerst samen online shoppen

Uw kind zal uiteindelijk ook spullen of kleding online willen kopen. Sommige ouders kiezen ervoor hun kind eerst alleen dingen in het winkelmandje te laten plaatsen en dan samen af te rekenen. Het is in elk geval aan te raden samen met uw kind webshops te bezoeken. Om ze te laten zien welke webshops betrouwbaar zijn en hoe ze dat zelf kunnen uitzoeken.

Meisjes shoppen online
 
Pinpas in terminal

Veilig gebruik van de pinpas

Leer uw kind ook over veilig bankieren. En over fraude via de betaalpas. En lees alles over het veilig gebruik van een pinpas. Hier vindt u de verschillende manieren van fraude beschreven. Leer uw kind altijd om alle codes geheim te houden.

 

Geld lenen?

Lenen bij vrienden en ouders gebeurt. Lenen is niet per definitie verkeerd, als het maar binnen het budget past. Als uw kind geld van u leent, maak dan samen schriftelijke afspraken over het tijdstip en de termijnen van terugbetalen. Dit kunt u beschouwen als het 'oefenen' voor lenen bij DUO voor een studie. Of later nog voor het betalen van de hypotheek.

 

Een mobiele telefoon?

De meeste ouders kiezen voor een prepaid tegoed van ongeveer € 10,- per maand. U kunt uw kind daar ook aan mee laten betalen. Kiest u voor een smartphone dan kan uw zoon of dochter ook apps en games kopen. Het is in sommige apps of games mogelijk extra's te kopen. De kosten daarvan kunnen snel oplopen. Bespreek daarom regelmatig de uitgaven en het gebruik van de telefoon met uw kind.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Meer informatie over geld en uw kind


Er is nog veel meer te vertellen over geld en uw kind. U vindt heel veel informatie op www.nibud.nl. Heeft u nog vragen over onze kinderrekeningen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Ze vertellen u graag meer. Bel hiervoor met: 0900 - 0024.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Tip: al uw rekeningen in beeld

Toegang tot al uw rekeningen via de app

In de mobiel bankieren app ziet u al uw rekeningen bij elkaar.

Met de Mobiel Bankieren app heeft u toegang tot uw betaal-, spaar- of beleggingsrekeningen. Ook de betalingen van uw ABN AMRO Credit Card kunt u bekijken. Zo heeft u altijd overzicht, waar en wanneer u wilt.