Naar de navigatie Naar de inhoud

Kinderen van 0 tot 5 jaar

Groep studenten in de hal bekijken een rooster of cijferlijst

De kosten van een baby

Een kindje krijgen verandert uw leven, ook financieel. Er komen nieuwe kosten op u af, en als u minder gaat werken gaan uw inkomsten omlaag. Op deze pagina vindt u advies en tips voor een beetje financiële rust. Want als u dat heeft dan kunt u nog meer genieten van uw kindje.

 

Heeft u recht op tegemoetkomingen?

Als ouder heeft u soms recht op tegemoetkomingen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kinderbijslag en het kindgebonden budget. En dat betekent extra inkomsten voor u. Sommige ouders kiezen er voor om de kinderbijslag te gebruiken om automatisch voor hun kind te sparen.

Vader speelt met baby
 
Financiele vergelijker, beeld op tool

Geld overhouden

Om zelf een beter inzicht in uw uitgaven en inkomsten te krijgen kunt u een maandoverzicht gebruiken. U ziet dan hoe uw financiële situatie eruit ziet en waar u kunt besparen.

 

Begin ook met sparen voor uw kind

Ondanks alle extra kosten is dit toch een goed moment om ook aan sparen te denken. Voor de studie van uw kind bijvoorbeeld. Want als u nu begint met sparen, heeft u straks een mooi bedrag opgebouwd. Er zijn een aantal manieren om voor uw kind te sparen.

2 kindjes spelen met verrekijker..naar de toekomst
 

Sparen en de belasting

Sparen voor uw kind is voor de Belastingdienst hetzelfde als uw kind geld schenken. Het bedrag dat u voor uw kind in een jaar spaart, geldt dus als een schenking. Let op, het spaargeld van uw kind moet u ook optellen bij uw vermogen in box 3. Spaart u op eigen naam voor uw kind? En wilt u uw kind het geld op zijn of haar 18de verjaardag geven? Bekijk dan wat u uw kind in een keer belastingvrij mag schenken. Misschien is het dan voordeliger uw kind het bedrag in delen te schenken.

 

Check uw verzekeringen

Heeft u net een kindje gekregen, geef dat dan snel door aan uw verzekeraar. Dit voorkomt hoge onverwachte kosten. En dat geld kunt u beter sparen.

 

Leer uw kind vroeg met geld omgaan

Vanaf een jaar of 5 beginnen kinderen het concept geld te begrijpen. Vanaf deze leeftijd kunt u uw kind stap voor stap leren omgaan met geld. Onderzoek wijst uit dat kinderen die al op jonge leeftijd leren met geld om te gaan, later minder vaak in de financiële problemen komen. U leest er alles over op onze pagina's over kinderen en geld.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Meer informatie over geld en uw kind


Er is nog veel meer te vertellen over geld en uw kind. U vindt heel veel informatie op www.nibud.nl. Heeft u nog vragen over onze kinderrekeningen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Ze vertellen u graag meer. Bel hiervoor met: 0900 - 0024.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Tip: al uw rekeningen in beeld

Toegang tot al uw rekeningen via de app

In de mobiel bankieren app ziet u al uw rekeningen bij elkaar.

Met de Mobiel Bankieren app heeft u toegang tot uw betaal-, spaar- of beleggingsrekeningen. Ook de betalingen van uw ABN AMRO Credit Card kunt u bekijken. Zo heeft u altijd overzicht, waar en wanneer u wilt.