Naar de navigatie Naar de inhoud

Woonkamer Monitor

Jong stel kijkt lachend naar computerscherm

6 conclusies uit onderzoek over wonen

Steeds meer huishoudens vinden het een goed moment om een huis te verkopen. Ook vinden ze het een goede markt om te kopen. Vooral huurders denken dat, al verwachten zij dat een vergelijkbare koopwoning duurder is. Dit zijn enkele conclusies uit de Woonkamer Monitor van ABN AMRO.

Ruim 1.000 huishoudens

De Woonkamer Monitor is een onderzoek dat ABN AMRO regelmatig uitvoert onder ruim 1.000 huishoudens. Met dit onderzoek stellen we huishoudens vragen over actuele thema's over wonen. Zo willen we achterhalen wat er bij hen leeft. In april van dit jaar verscheen de eerste Woonkamer Monitor, 3 maanden later de tweede. In november werd dit onderzoek voor de 3e keer uitgevoerd. De belangrijkste conclusies van deze Monitor op een rij:

1 - Steeds meer mensen vinden het een goed moment om een huis te verkopen

Op het dieptepunt van de economische crisis vond bijna niemand het een goede idee om een huis verkopen. Maar vanaf begin 2014 is dit flink aan het veranderen. In april gaf 15% van de huishoudens aan dat het een goed moment is om een huis te verkopen. In juli was dat 19%, en nu is het 26%. Uit onze Monitor blijkt bovendien dat dit ook juist het moment is om een woning te kopen. Dit vindt een steeds grotere meerderheid van de huishoudens. Het vertrouwen in de woningmarkt lijkt dus verder toe te nemen.

2 - 46% is niet op de hoogte van nieuwe financieringsregels

Bijna de helft van de huizenkopers  (46%) is niet op de hoogte van nieuwe financieringsregels. Deze regels houden onder andere in dat huizenkopers tot 2018 elk jaar 1% minder kunnen lenen voor hun hypotheek. Dit betekent dat ze steeds meer eigen geld moeten inleggen  om een huis te kopen.

3 - 30% zet Facebook in voor de verkoop van hun huis

Steeds meer huiseigenaren doen zelf moeite om hun huis te verkopen. 30% zou bijvoorbeeld Facebook inzetten om hun huis te promoten. Maar vaak gaat het nog veel verder. 14% van de woningbezitters maakt geen gebruik meer van een makelaar. Zij verkopen hun huis helemaal zelf.

4 - 30% van huishoudens met restschuld vindt verhuizen weer een optie

Huizenbezitters die een ander huis kopen, kunnen soms de restschuld op hun oude hypotheek meefinancieren. Deze restschuldfinanciering moeten zij in 2015 binnen 15 jaar terugbetalen. In 2014 was dit binnen 10 jaar. De verruiming van dit fiscale beleid zorgt ervoor dat huizenbezitters de financiering beter kunnen spreiden. Daarmee verlagen zij de maandlasten. De rente die zij voor deze financiering betalen, mogen de huizenbezitters met restschuld bovendien van de belasting aftrekken. Vanaf 2015 mogen ze dat maximaal 15 jaar na de verkoopdatum doen. Ook dit was 10 jaar.
Door deze langere looptijd overweegt 30% van de huishoudens met een restschuld  te verhuizen. Op de helft van de huishoudens met een restschuld heeft deze langere periode geen effect. Zij geven aan dat ze door de schuld sowieso niet kunnen verhuizen.

5 - 50% van de huurders denkt dat een vergelijkbare woning kopen duurder is

Steeds meer huurders denken dat kopen goedkoper is. In april 2014 dacht 46% dat, in juli 48% en in november maar liefst 59%. Opvallend is wel dat huurders denken dat dit niet voor hun eigen huurwoning geldt. De helft van de huurders verwacht duurder uit te zijn als ze een vergelijkbare woning gaan kopen. Mede daardoor blijven 3 van de 5 huurders huren  als ze naar een andere woning gaan verhuizen.

6 - 6% sloot over naar aanleiding van de lage rentestand

Door de huidige lage rentestand heeft bijna 30% van de huiseigenaren actie ondernomen. 12% loste extra af op de  hypotheek, 12% sloot een andere rentevaste periode af en 6% sloot de hypotheek over. Voor 71% van de huiseigenaren was de lage rente geen reden om iets te doen.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hypotheekadvies? Bel op werkdagen van 8 tot 21 uur, zaterdag van 9 tot 17.30 uur.

0900 - 8670 (uitleg belkosten)

Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief