Naar de navigatie Naar de inhoud

Woningmarktmonitor oktober 2015

Man en vrouw in hun nieuwe huis

Aantal woningverkopen stijgt in 2015 met 15%

Het Economisch Bureau van ABN AMRO verwacht dat het aantal woningverkopen in 2015 fors hoger uitkomt dan aanvankelijk gedacht. De economen verwachten dit jaar 15% meer transacties dan vorig jaar. In juli werd nog uitgegaan van een toename van 10%. Voor 2016 handhaaft het Economisch Bureau de voorspelling van 5%.

Sterke opleving houdt aan

Philip Bokeloh, econoom bij ABN AMRO: 'De sterke opleving van de woningmarkt houdt aan. De lage rente en de economische opleving zijn belangrijke redenen om positief te zijn over de woningmarkt. Dankzij de prijsstijging van de huizenprijzen zijn er minder woningbezitters met een potentiële restschuld. Mensen die jarenlang de verhuizing hebben uitgesteld, komen alsnog in beweging. Deze inhaalvraag versterkt het herstel op de huizenmarkt.'

De schuld die overblijft als de waarde van uw woning lager is dan de hypotheek op het moment dat u de hypotheek moet terugbetalen, meestal bij verkoop van de woning.

Verwachte prijsstijging ongewijzigd

Voor de ontwikkeling van de woningprijzen in 2015 voorspelden de economen van de bank halverwege dit jaar een stijging van 3%. Deze raming laat het Economisch Bureau ongewijzigd. De verwachte toename van de woningprijzen geldt voor alle provincies.

Hypotheekvolume neemt toe

Vanwege de hoge aflossingen daalde het hypotheekvolume 9 kwartalen achtereen. In het tweede kwartaal volgde voor het eerst weer een lichte stijging (0,1%). De hernieuwde stijging heeft onder andere te maken met de toename van de verkoop van nieuwbouwwoningen. Het totale hypotheekvolume in Nederland zal de komende tijd verder stijgen, zo verwacht het Economisch Bureau van ABN AMRO.

Download de Woningmarktmonitor van oktober 2015 (pdf, 486kB)

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hypotheekadvies? Bel op werkdagen van 8 tot 21 uur, zaterdag van 9 tot 17.30 uur.

0900 - 8670 (uitleg belkosten)

Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief