Naar de navigatie Naar de inhoud

Woningmarktmonitor juni 2016

Man en vrouw zoeken in papier

ABN AMRO verwacht opnieuw meer woningverkopen in 2016

De woningmarkt zit weer in de lift. In 2016 valt het aantal woningverkopen namelijk hoger uit dan gedacht. Volgens het Economisch Bureau van ABN AMRO neemt het aantal eigenaren dat van huis wisselt met 15% toe ten opzichte van 2015. Een toename van 5%, want in maart van dit jaar voorspelde het Economisch Bureau nog een toename van 10%. Ook de vooruitzichten voor 2017 zijn positief. De bank verwacht een verdere stijging van 5%.

Woningen beter betaalbaar door aanhoudende daling hypotheekrente

Door de aanhoudende daling van de hypotheekrente zijn woningen beter betaalbaar. Mede onder invloed van het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) kunnen kredietverstrekkers goedkoper geld aantrekken en uitlenen. Als gevolg van de goedkope financiering daalt ook de hypotheekrente. De gemiddelde rente voor nieuwe hypotheekcontracten staat op 2,7%. In 2008 stond de hypotheekrente meer dan twee keer zo hoog. De rentevooruitzichten blijven gunstig. Bekijk onze actuele hypotheekrente.

Meer woningverkopen door inhaalvraag en verruiming inkomensnormen

Steeds meer mensen die eerder wegbleven op de woningmarkt, kopen nu alsnog een huis. Bovendien komt de doorstroming op gang, omdat steeds minder huizen onder water staan. Dat komt door de aanhoudende prijsstijging van woningen.
Tot slot profiteren tweeverdieners van de verruimde Nibud-inkomensnormen. Dat betekent dat het tweede inkomen nu voor de helft meetelt bij de bepaling van het maximale hypotheekbedrag. Eerst telde dit maar voor een derde mee. Hierdoor kunnen veel tweeverdieners een hoger bedrag lenen.

25% meer woningverkopen dan zelfde periode 2015

De activiteit op de woningmarkt blijft onze verwachtingen overtreffen. Zo zijn er in de eerste vijf maanden van 2016 ruim 75.000 bestaande woningen verkocht. Dat is een kwart meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook worden in 2016 waarschijnlijk meer dan 30.000 nieuwbouwwoningen verkocht. Dat is twee keer zo veel als in 2013.
Als de verkopen de rest van het jaar met hetzelfde tempo stijgen, zal het jaartotaal uitkomen op 223.000 transacties. Dat is maar liefst 13.000 meer dan in het recordjaar 2006!

Tijdelijke verhuur van woningen daalt

Nu er minder huizen te koop staan en woningen sneller van de hand gaan, krijgt tijdelijke verhuur van koopwoningen minder allure. Het aantal aangevraagde vergunningen voor tijdelijke verhuur daalt. In 2015 slonk het aantal vergunningen met een derde naar minder dan 8.000. De daling was het grootst in de grotere gemeenten met meer dan 50.000 inwoners. In de grote vier steden deed de daling zich al voor in 2014. Dit toont dat de verbetering van de huizenmarkt zich langzaam over het land verspreidt.

Van kopers- naar verkopersmarkt

De combinatie van een geringer aanbod en een vlottere verkoop moedigt verkopers aan om de vraagprijs te verhogen. In april lag de gemiddelde vraagprijs 2,5% boven het niveau van maart vorig jaar. Daarmee begint de markt voorzichtig op te schuiven van een kopers- naar een verkopersmarkt. Deze verschuiving is ook zichtbaar in het verschil tussen de vraag- en verkoopprijs. Volgens de laatste cijfers van makelaarsvereniging NVM bedraagt dat verschil nu 3,4%, terwijl het historisch gemiddelde 3,9% bedraagt.

Brexit schept onzekerheid over langetermijnvooruitzichten

De woningprijzen stijgen naar verwachting met 4% in 2016 en met 3% in 2017. Een van de factoren die van invloed is op deze voorspelling, is het Brexit-referendum. De keuze van Groot-Brittannië om uit de Europese Unie te stappen, zorgt voor de nodige onzekerheid. De kans bestaat namelijk dat dit invloed heeft op de Nederlandse werkgelegenheid. Mensen die niet zeker zijn van hun baan, wachten waarschijnlijk langer met grote aankopen zoals een huis. Brexit kan daarom voor de woningmarkt nadelige gevolgen hebben.

Download de volledige Woningmarktmonitor van juni 2016 (pdf, 764kB)

Hypotheken - Brexit - woningmarktmonitor juni 2016

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitter
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Heeft u een vraag  
of wilt u contact met ons?

Service & Contact

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.