Naar de navigatie Naar de inhoud

Woningmarktmonitor juni 2015

ABN AMRO ziet woningverkoop in 2015 fors stijgen

Het Economisch Bureau van ABN AMRO verwacht dat het aantal woningverkopen in 2015 met 10% toeneemt. Eind vorig jaar verwachtte het Economisch Bureau nog dat er dit jaar evenveel huizen zouden worden verkocht als in 2014.  Dat nu de ramingen zijn aangepast, heeft gevolgen voor 2016. Omdat het aantal verkopen dit jaar al stijgt, houdt het Economisch Bureau er voor 2016 rekening mee dat het aantal woningverkopen met 5% zal stijgen in plaats van de eerder geraamde 10%.

Ook bijstelling van woningprijs

Voor de woningprijs raamden de economen van de bank eind vorig jaar een stijging van 1%. Ook de prijzen stijgen harder dan verwacht. Daarom stelt het Economisch Bureau de verwachting voor 2015 naar boven bij. De economen gaan nu uit van een toename van 3%. Ook voor 2016 voorspelt het Economisch Bureau een prijsstijging van 3% procent. Eerder voorspelde het bureau een stijging van 2%.

Overtreft de verwachtingen

Philip Bokeloh, econoom bij ABN AMRO: 'De resultaten van de woningmarkt overtreffen onze verwachtingen. Een belangrijke reden van het krachtige woningmarktherstel is de lage hypotheekrente. Ook de verbetering van de arbeidsmarkt en de hogere groei van het besteedbaar inkomen is gunstig. Het vertrouwen is hoog. Mensen die eerder de koop van een woning uitstelden, komen alsnog in beweging.'

Minder invloed

Eind 2014 is veel gebruik gemaakt van de schenkingsregeling. Hoewel ABN AMRO geen informatie heeft over het aantal schenkingen dit jaar, bestaat de indruk dat huizenkopers er vaker gebruik van maken dan in de periode vóór oktober 2013. Ook viel het effect mee van de aangescherpte NIBUD-hypotheekregels. Door deze hypotheekregels kunnen huizenkopers minder lenen op basis van hun inkomen. Bokeloh: 'Maar een definitief oordeel over de uitwerking van de nieuwe NIBUD-regels is nog niet te geven, want banken passen de nieuwe normen vanaf 1 juli pas volledig toe.'

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitter
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Heeft u een vraag  
of wilt u contact met ons?

Service & Contact

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.