Naar de navigatie Naar de inhoud

Woningmarktmonitor januari 2016

Man en vrouw zoeken in papier

Verwachting: woningverkopen en prijzen stijgen minder snel

Het Economisch Bureau van ABN AMRO verwacht dat het aantal woningverkopen de komende jaren minder hard stijgt dan in 2015. Voor 2016 voorspellen de economen van de bank een toename van het aantal verkopen van 5%. Het Economisch Bureau verwacht in 2017 een stijging van 2,5%. Ook rekenen de economen erop dat de verkopen in 2015 met 15% zijn gestegen.

Inhaalslag

Philip Bokeloh, econoom bij ABN AMRO: 'Sinds het begin van de crisis in 2009 zijn er jaarlijks minder huizen verkocht dan in de periode daarvoor. In totaal betekende dat tot nu toe 400.000 minder huizenverkopen in de afgelopen 6 jaar. Er is nu sprake van een inhaalslag. Veel mensen die de afgelopen jaren van de woningmarkt wegbleven, kopen alsnog een huis.'

Niet hele achterstand ingelopen

Het Economisch Bureau verwacht niet dat die hele achterstand wordt ingelopen. 'Er is namelijk een groep huiseigenaren met een restschuld, die terughoudend is om te verhuizen. Maar als de economie gunstig blijft, wordt een deel van de 400.000 woningen zeker wel alsnog verkocht.'

Stijging huizenprijs even hoog als in 2015

Het Economisch Bureau verwacht dat de huizenprijzen in 2016 met 3% stijgen. De toename komt waarschijnlijk uit op hetzelfde percentage als afgelopen jaar. In 2015 zijn de huizenprijzen naar schatting met 3% gestegen.

Lagere stijging in 2017

Ook in 2017 nemen de woningprijzen toe, maar de economen van de bank denken dat de stijging dan lager uitvalt vanwege een licht stijgende rente. Het Economisch Bureau houdt voor volgend jaar rekening met een toename van de prijzen van 2%.

Verlaging NHG-grens

In 2015 sloot ruim de helft van de woningkopers de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af. Dat is aanzienlijk minder dan in 2013, toen driekwart van de hypotheken met NHG werd afgesloten. Het Economisch Bureau denkt dat het aantal na 1 juli 2016 verder slinkt, want dan staat wederom een verlaging van de NHG-grens gepland (maximaal € 225.000).

Van verlaging afzien

Bokeloh: 'Vanaf 2017 is de NHG-grens gekoppeld aan de gemiddelde koopsom, die momenteel € 236.000 is. Dat betekent dat de grens in 2017 weer moet worden verhoogd. Voor de rust op de woningmarkt is het volgens marktpartijen beter als in 2016 van de geplande verlaging wordt afgezien.'

Download de Woningmarktmonitor van januari 2016 (pdf, 499kB)

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitter
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Heeft u een vraag  
of wilt u contact met ons?

Service & Contact

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.