Naar de navigatie Naar de inhoud

Woningmarkt blijft voorlopig kopersmarkt

Voorzichtig herstel op de woningmarkt

De eerste tekenen van herstel op de woningmarkt zijn zichtbaar. Toch heerst er nog enige onzekerheid. Huizen staan sinds het uitbreken van de crisis in 2008 gemiddeld langer te koop. De woningmarkt blijft voorlopig nog een kopersmarkt.

Een woning verkopen gaat in de ene regio sneller dan in de andere. Ook de verkoopprijzen en de mate waarin de prijzen gedaald zijn, verschillen regionaal. Woningen in landelijke gebieden staan gemiddeld langer te koop dan woningen in stedelijke gebieden. Met het huidige aanbod van koopwoningen duurt het in Drenthe, Friesland, Gelderland en Groningen met zo'n 30 maanden veel langer voordat een koopwoning is verkocht dan in de Randstad. Daar duurt het gemiddeld zo'n 20 maanden. De bedrijvigheid en de grotere kans op werk maakt wonen in bepaalde gebieden aantrekkelijk. Hierdoor liggen de gemiddelde verkoopprijzen in economisch succesvolle provincies, zoals Utrecht en Noord-Holland, tegenwoordig duidelijk boven het landelijk gemiddelde.

Prijsdalingen afhankelijk van woningaanbod

De prijsdaling was het sterkste in de provincies Noord-Brabant en Gelderland. Sinds de uitbraak van de crisis in 2008 zijn de prijzen daar gemiddeld met 22,5% gedaald. Zeeland ging het minst gebukt onder de crisis. De prijzen zijn in deze provincie 'slechts' met gemiddeld 12,5% gedaald. In de overige provincies lag de prijsdaling tussen de 19% en 21%. De verschillen tussen de regio's hebben deels te maken met de samenstelling het woningaanbod.

Regio's met relatief veel dure woningtypen zijn het hardst getroffen door de crisis. De gemiddelde verkoopprijs van een vrijstaande woning ligt 25% lager dan eerst. Ook de prijzen van luxere twee-onder-een-kapwoningen daalden met zo'n 22%. Dat is een behoorlijk verschil met appartementen en hoekwoningen, die met 19% in prijs zijn gedaald. De schade is relatief beperkt gebleven voor rijtjeswoningen. Die daalden gemiddeld met 17% in prijs.

Grensgemeenten

Grensgemeenten zijn een verhaal apart. Tot de crisis lag het prijspeil in Nederland duidelijk boven dat van Duitsland en België. Nu zijn de prijsverschillen kleiner, omdat de huizenprijzen in Nederland zijn gedaald. Tegelijkertijd zijn de huizenprijzen in de buurlanden juist gestegen. De lage rente, fiscale voordelen en inflatievrees zijn voor Belgen en Duitsers een reden om een huis te kopen in Nederland. De trek van Nederlanders over de grens is door de geringere prijsverschillen verminderd. Sterker nog, huizen in Zeeuws-Vlaanderen zijn populair onder Belgen uit de regio Antwerpen.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hypotheekadvies? Bel op werkdagen van 8 tot 21 uur, zaterdag van 9 tot 17.30 uur.

0900 - 8670 (uitleg belkosten)

Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief