Naar de navigatie Naar de inhoud

Waarom u minder mag lenen voor uw huis

Zelf de kosten financieren

Het bedrag dat u kunt lenen voor de aankoop van uw huis gaat in stapjes omlaag. Dat betekent dat u ook de bijkomende kosten bij het kopen van een huis niet meer volledig kunt meefinancieren in de hypotheek. Straks kan dat helemaal niet meer. Dus zult u op zoek moeten naar andere oplossingen voor de kosten die u moet betalen bij het kopen van een huis. Bijvoorbeeld met eigen geld of een schenking.

Minder lenen voor uw hypotheek

Vanaf 2015 kunt u een hypotheek krijgen voor 103% van de marktwaarde van het huis dat u wilt kopen. Dat percentage daalt ieder jaar met 1%. Totdat u in 2018 alleen nog maar de marktwaarde kunt lenen: het bedrag dat uw huis kost. Om bijkomende zaken zoals kosten koper te kunnen betalen, heeft u dus steeds meer eigen geld nodig.

Minder lenen met hetzelfde inkomen

Ook het bedrag dat u maximaal mag lenen op basis van uw inkomen, daalde per 1 januari 2015 gemiddeld met zo'n 5%. Dit betekent dat u bij hetzelfde inkomen een minder duur huis kunt kopen. Hiermee wil de overheid voorkomen dat u meer leent dan u aankunt. Zo heeft u verantwoorde woonlasten die passen bij uw maandelijkse inkomsten.

Voorbeeld Nibud

De nieuwe hypotheeknormen zijn vastgesteld door het Nibud. Het Nibud maakt de volgende voorbeeldberekening. Stel, uw gezamenlijk bruto jaarinkomen is € 50.000,-. Dan kon u in 2014 bijna € 245.000,- hypotheek krijgen. Vanaf 2015 is dat nog maar € 228.000,-.

Wat zijn de gevolgen voor u?

Bent u benieuwd wat deze maatregelen voor uw situatie betekenen? Kijk dan hoeveel hypotheek u kunt krijgen en hoe we dit bepalen.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hypotheekadvies? Bel op werkdagen van 8 tot 21 uur, zaterdag van 9 tot 17.30 uur.

0900 - 8670 (uitleg belkosten)

Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief