Naar de navigatie Naar de inhoud

Uw koophuis na een scheiding

Uw koophuis na een scheiding

Communiceer open, met uw ex en met uw bank

Besluiten uit elkaar te gaan is ingrijpend. Vooral als er kinderen zijn. Ondertussen moeten u en uw ex-partner belangrijke financiële beslissingen nemen. Bijvoorbeeld over uw koophuis. Tip: betrek uw bank in een vroeg stadium bij uw plannen.

Emotionele gevolgen

Als u en uw partner gaan scheiden, heeft dat niet alleen financiële gevolgen, maar zeker ook emotionele. 'Er zijn twee manieren om uit elkaar te gaan,' vertelt Paul van der Ploeg, directeur van Scheidingsexpert Nederland.

'Het kan in overleg en al vechtend. Hoe moeilijk het soms ook is, het is uiteindelijk voor iedereen beter om open en eerlijk met elkaar te spreken. Zeker als het gaat over de hypotheek en andere geldzaken.' Als u met elkaar blijft praten, kunt u snel een volledig inzicht krijgen hoe u er financieel voor staat. Als daar duidelijkheid over is, kunt u makkelijker afspraken maken.

Opluchting

'Vaak zijn mensen opgelucht als er concrete afspraken op papier staan,' vertelt Van der Ploeg, 'deze afspraken worden vastgelegd in een scheidingsconvenant. Hierin spreken ex-partners bijvoorbeeld af wie in het huis blijft wonen. Of ze leggen vast dat ze het huis gezamenlijk verkopen en de opbrengst, of restschuld, delen.' Maar daarmee is nog niet alles geregeld. 'Door de afspraken kunnen er achteraf problemen ontstaan. Misschien krijgt u de financiering die u nodig heeft niet geregeld. Terwijl u de handtekening al heeft gezet.'

Onderzoek op tijd

Het is daarom belangrijk om zo vroeg mogelijk uit te zoeken wat de gevolgen zijn van de afspraken die u met uw ex-partner wilt maken. Met welke wetten krijgt u te maken na deze afspraken? Wat verandert er op het gebied van belastingen? En wat houdt u per maand over? Laat u daarom op tijd informeren over wat er in uw situatie wel en niet mogelijk is.

En maak op tijd een afspraak met een ABN AMRO-adviseur. Samen met Scheidingsexpert Nederland geven we u inzicht in de financiële mogelijkheden die u en uw ex-partner hebben. Zo voorkomt u onaangename verrassingen. En weet u wat financieel mogelijk is vóórdat u het scheidingsconvenant tekent.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitter
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Heeft u een vraag  
of wilt u contact met ons?

Service & Contact

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.