Naar de navigatie Naar de inhoud

Starten in de huidige woningmarkt

Belangrijke aandachtspunten voor starters

Starters op de huizenmarkt hebben hun droomhuis voor het uitzoeken, maar met alle regels rondom hypotheken kan het best ingewikkeld lijken om voor het eerst een huis te kopen. Hieronder de belangrijkste aandachtspunten voor starters op een rijtje.

Belastingregels

Wie vanaf 1 januari 2013 voor het eerst een huis koopt, of een bestaande financiering ophoogt heeft alleen recht op hypotheekrenteaftrek als de lening binnen 30 jaar volledig terugbetaald wordt. Dit is mogelijk met een annuïtaire of lineaire aflossing. Bij beide hypotheekvormen begint u direct na het afsluiten met terugbetalen. Voor hypotheken die voor 2013 zijn afgesloten, gelden deze regels niet.

Verschillende hypotheekvormen

Wat een annuïtaire en lineaire hypotheek van elkaar onderscheidt, is de opbouw van het rente- en aflossingsdeel. Bij de annuïtaire aflossing betaalt u elke maand evenveel; het aflossingsdeel wordt steeds groter en het rentedeel (naar mate u meer aflost) steeds kleiner. Bij de lineaire aflossing betaalt u in het begin van de looptijd een hoger bedrag per maand. Het aflossingsdeel blijft de hele periode gelijk, maar de rente neemt af doordat uw schuld daalt. U gaat dus steeds minder betalen. Welke hypotheekvorm het beste bij u past, is van allerlei factoren afhankelijk. Denk aan: welk hypotheekbedrag kunt u maximaal per maand betalen? Wat kost de woning? Heeft u spaargeld? Maar ook: waar voelt u zich het prettigst bij?

Een hypotheekvorm waarbij uw maandbedrag steeds lager wordt. U betaalt een vast bedrag per maand om uw lening terug te betalen. Omdat uw schuld minder wordt, gaat u een lager bedrag aan rente betalen. Aan het einde van de looptijd is uw lening terugbetaald.

Hoogte hypotheek beperkt

Vanaf 2013 wordt het maximale bedrag dat u kunt lenen geleidelijk verlaagd naar 100% van de marktwaarde van het huis, inclusief overdrachtsbelasting. Dit betekent dat u straks geen hogere hypotheek meer kan krijgen dan de waarde van het huis. Sinds 1 januari 2014 mag u nog 104% lenen. In de komende jaren wordt dit elk jaar een procent verlaagd tot 100%. Bij investeringen in energiebesparingen, zoals dubbele beglazing of zonnepanelen, is dit maximaal 106%.

Voordeel voor starters

Het kabinet versoepelde de hypotheekvoorwaarden voor starters die goede vooruitzichten hebben op een inkomensstijging. Dit betekent dat starters een ruimere hypotheek kunnen krijgen als ze binnen enkele maanden of jaren een verhoging van het salaris verwachten. Deze maatregel ging in per 1 januari 2013.

Overdrachtsbelasting verlaagd naar 2%

De overdrachtsbelasting is definitief verlaagd van 6% naar 2%. Hierdoor zijn de aankoopkosten van bestaande woningen lager.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hypotheekadvies? Bel op werkdagen van 8 tot 21 uur, zaterdag van 9 tot 17.30 uur.

0900 - 8670 (uitleg belkosten)

Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief