Naar de navigatie Naar de inhoud

Realistischere vraagprijzen

Man en vrouw praten bij een huis dat te koop staat

Reële vraagprijzen zijn goed voor de huizenmarkt

Uit de nieuwste Woningmarktmonitor van de ABN AMRO blijkt dat de gemiddelde vraagprijs het afgelopen half jaar daalde, terwijl de gemiddelde verkoopprijs steeg. Het verschil tussen  vraag- en verkoopprijs wordt dus kleiner. Betekent dit het einde van absurd hoge vraagprijzen?

Verschil tussen vraag- en verkoopprijzen

Net voor de crisis was alles nog koek en ei op de woningmarkt. Toen lagen de vraag- en verkoopprijzen veel dichter op elkaar dan nu. Het verschil was gemiddeld zo'n 5%. Op veel plaatsen was het zelfs gebruikelijk om meer te bieden dan de vraagprijs, vooral in de Randstad. Maar sinds de crisis zijn vraag- en verkoopprijs steeds verder uit elkaar gedreven. Bij huizen die langer dan 2 jaar te koop stonden, was het verschil tussen vraag- en verkoopprijs gemiddeld zelfs 23,5%. Bijna een kwart!

Hoe kwam dat verschil tot stand?

Het is als huizeneigenaar flink slikken als je huis ineens tienduizenden euro's minder waard is. Veel huizenverkopers probeerden met een hoge vraagprijs het verlies - en dus hun restschuld - te beperken. Daarnaast lijkt het zo te zijn dat veel huizeneigenaren de waarde van hun huis overschatten. Het verschil is dus zeker begrijpelijk, maar door te hoge vraagprijzen bleef de woningmarkt op slot zitten.

Omslagpunt lijkt bereikt

De laatste cijfers laten zien dat vraag- en verkoopprijs weer dichter bij elkaar komen te liggen. Op dit moment is de vraagprijs gemiddeld 11,5% hoger dan de daadwerkelijke verkoopprijs. Nog steeds veel, maar het gaat de goede kant op. En dat is goed nieuws voor de woningmarkt, want realistische vraagprijzen zijn goed voor de doorstroom. Deze prijzen schrikken de kopers minder snel af. Het verschil dat ze moeten overbruggen is minder groot, waardoor de onderhandelingen sneller lopen.

Tip

Wilt u weten of een vraagprijs realistisch is?

1. Sms de postcode en huisnummer naar het kadaster (2233, eenmalig € 6,-).

2. U ontvangt dan onder andere wanneer en voor welke prijs het huis voor het laatst verkocht is.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitter
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Heeft u een vraag  
of wilt u contact met ons?

Service & Contact

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.