Naar de navigatie Naar de inhoud

Meer vraag op de woningmarkt

Meer vraag op de woningmarkt

Hebben huizenverkopers het weer voor het zeggen?

In grote steden als Amsterdam en Utrecht is de vraag naar koopwoningen al weer zo groot dat het aan de 'oude tijden' op de woningmarkt doet denken. In de eerste 8 maanden van 2014 zijn in Nederland bijna 90.000 woningen verkocht. Dat is 40% meer dan in 2013, zo blijkt uit de Woningmarktmonitor van het Economisch Bureau van ABN AMRO. Sinds de crisis was dit percentage niet meer zo hoog. Betekent dit dat huizenverkopers het binnenkort weer voor het zeggen hebben?

Goed nieuws voor huizenverkopers

Inderdaad, het huizenaanbod is nog steeds heel groot, maar ondertussen stijgt de vraag naar woningen harder. Uit de Woningmarktmonitor van ABN AMRO blijkt dat er steeds minder nieuwe huizen op de markt komen dan er verkocht worden. Ook uit  nieuwbouw hoeven we voorlopig niet veel te verwachten, want veel projecten zijn tijdens de economische crisis stopgezet. Dat er minder huizen op de markt komen, is goed nieuws voor huizenverkopers: steeds minder concurrentie bij een grotere vraag.  

Huizen verkopen sneller

De huizen verkopen dan ook steeds sneller. Om alle huizen die in Nederland te koop staan te verkopen zou je in theorie nu 18 maanden nodig hebben. Dat is maar liefst 7 maanden korter dan vorig jaar.

Grote regionale verschillen

Maar dit betekent nog niet dat we echt richting een verkopersmarkt gaan. Amsterdam en Utrecht zijn namelijk geen voorbeeld voor de rest van Nederland. Er zijn nog steeds grote regionale verschillen. De IMF (Internationaal Monetair Fonds) waarschuwt al jaren dat de prijzen nog steeds te hoog zijn in Nederland. Zelfs de laatste cijfers van de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars) laten een stagnering van de verkoopprijzen zien. Maar het is te vroeg om te zeggen dat dit een trend is of dat het om een tijdelijk effect gaat. Het is dus echt nog te vroeg  om de vlag uit te hangen.

Download de monitor

Wilt u meer lezen over de ontwikkelingen op de woningmarkt? Download dan de Woningmarktmonitor (pdf, 210kB) van oktober.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitter
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Heeft u een vraag  
of wilt u contact met ons?

Service & Contact

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.