Naar de navigatie Naar de inhoud

Meer klanten lossen hypotheek vervroegd af

Extra aflossen op de hypotheek

ABN AMRO signaleert over 2013 dat 1 op de 8 klanten extra afloste op de hypotheek. In 2012 was dat nog 1 op de 10 klanten. Gemiddeld lossen klanten € 11.000,- extra af.

De Nederlandsche Bank (DNB) constateert dat Nederlanders in 2013 'uitzonderlijk veel' spaargeld hebben opgenomen. In totaal gaat het om ongeveer vier miljard euro. Het opgenomen geld werd volgens DNB voor een belangrijk deel gebruikt voor extra aflossen op de hypotheek. Volgens ABN AMRO lossen haar klanten extra af, onder andere omdat dit relatief voordelig is in vergelijking met sparen. Ook het toegenomen bewustzijn van klanten over de risico's van een hypotheekschuld speelt een belangrijke rol bij aflossen. De verruimde schenkings- en aflossingsmogelijkheden maken aflossen aantrekkelijker. Daarnaast zijn in 2013 relatief weinig huizen verkocht, waardoor de groei van nieuwe schulden beperkt bleef.

Vertekend beeld

Hoewel Nederlanders extra hypotheekschuld afbouwen, is de totale schuldenberg van Nederlandse consumenten nog steeds heel hoog. De totale schuld van alle Nederlanders is bijna driemaal zo groot als het beschikbare inkomen. Nederland heeft na Denemarken de hoogst hypotheekschuld van Europa.

Dat komt deels door het feit dat er in Nederland altijd meer kon worden geleend dan de waarde van het huis. Dit in tegenstelling tot in de meeste andere Europese landen, waar huizenkopers veelal een deel eigen vermogen moeten inbrengen om in aanmerking te komen voor een hypotheek. Ook de populariteit van aflossingsvrije hypotheken speelt een rol in de relatief hoge hypotheekschuld.

Stijging van vervroegd aflossen neemt af

Hoewel in 2013 de vervroegde aflossingen zijn toegenomen, neemt de stijging wel af. ABN AMRO verwacht een verdere afvlakking van de vervroegde aflossingen. Dat heeft volgens de bank te maken met het feit dat de woningmarkt weer langzaam uit een dal aan het krabbelen is. Een andere verklaring is dat veel klanten ervoor kiezen hun spaargeld liever als financiële buffer te gebruiken in plaats van voor het doen van een vervroegde aflossing.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hypotheekadvies? Bel op werkdagen van 8 tot 21 uur, zaterdag van 9 tot 17.30 uur.

0900 - 8670 (uitleg belkosten)

Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief