Naar de navigatie Naar de inhoud

Lage rente en spaarhypotheek

Wat betekent de lage rente voor een (bank)spaarhypotheek

De rente staat op dit moment historisch laag. Een voordelig moment om een hypotheek af te sluiten. Heeft u een spaarhypotheek? Dan betekent een lagere rente niet altijd een lagere maandlast.

Rente is de vergoeding die wordt betaald voor het lenen van geld. Over dit onderwerp bestaan veel vragen. In deze serie gaan we in op de verschillende facetten van rente. Dit is de vijfde aflevering.

Spaarrekening of spaarverzekering

De (bank)spaarhypotheek bestaat uit een lening en een spaarrekening of spaarverzekering. U betaalt rente over de lening en maakt daarnaast maandelijks een bedrag over naar uw spaarrekening of spaarverzekering. Aan het einde van de economische looptijd lost u de hypotheek af met het gespaarde geld. 

Hoge rente

De hypotheekverstrekker betaalt u rente over het geld op uw spaarrekening of spaarverzekering. Dit rentepercentage is bij een spaarhypotheek altijd gelijk aan de rente die u over uw hypotheek moet betalen. Betaalt u een hoge rente, dan ontvangt u over het gespaarde geld ook een hoge vergoeding. U spaart daardoor sneller naar het doelkapitaal toe waarmee u de hypotheek aan het einde van de looptijd aflost. Het gevolg is dat u minder in hoeft te leggen om tot het doelkapitaal te komen.

Lage rente

Is de rente laag, dan gebeurt het omgekeerde. Omdat de rente nu laag staat, betaalt u minder rente over de hypotheek. Bovendien ontvangt u minder rente over uw spaargeld. Dit betekent dat u extra geld moet inleggen om tot het doelkapitaal te komen.

Door de lage rente neemt het bedrag dat u aan hypotheekrente betaalt af. Dat betekent helaas niet direct dat uw maandlasten dalen. De hypotheekrenteaftrek is namelijk fiscaal aftrekbaar. Het bedrag dat u van uw inkomstenbelasting aftrekt wordt dus lager. Onder de streep zorgt een lage rente daarom vaak voor een stijging van uw netto maandlasten.

Rentevaste periode

Heeft u een spaarhypotheek en eindigt uw rentevaste periode binnenkort? Dan is het belangrijk om goed advies in te winnen. De nieuwe rente is mogelijk lager dan tijdens uw vorige rentevaste periode, wat erg aantrekkelijk lijkt. Het is echter belangrijk om te kijken of die lage rente en dus de stijging van de spaarpremie een stijging van de netto maandlasten betekent.

De rentevaste periode is een vooraf afgesproken periode waarin uw rente gelijk blijft. Dit is doorgaans een periode van vijf, tien of vijftien jaar. In het algemeen geldt: hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger de rente.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hypotheekadvies? Bel op werkdagen van 8 tot 21 uur, zaterdag van 9 tot 17.30 uur.

0900 - 8670 (uitleg belkosten)

Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief