Naar de navigatie Naar de inhoud

Is kopen goedkoper dan huren?

De kosten van huren en kopen op een rij

De huurprijzen blijven stijgen, terwijl de hypotheekrente waarschijnlijk laag blijft. Hierdoor wordt huren duurder dan kopen. Volgens onderzoek van De Volkskrant is huren bijna overal in Nederland al duurder. Maar klopt dit wel? We zochten het voor u uit.

 

Onderzoek van De Volkskrant

Uit het onderzoek van De Volkskrant blijkt dat bijna in heel Nederland huizenkopers goedkoper uit zijn dan huurders. Vooral huren in de Randstad en Groningen is veel duurder. In de vrije sector zijn huurders daar voor een vergelijkbare woning soms twee keer zoveel kwijt als kopers.

 

Kosten van huur en koop

Om een goede vergelijking te kunnen maken tussen huren en kopen, hebben we de kosten op een rij gezet.

Let op: bekijk je deze tabel op je mobiel? Lees de pagina in de breedte van je scherm.

Huren Kopen
Eenmalige kosten Provisie (meestal 1 maand huur) Kosten koper (of rente over bouwtermijnen bij nieuwbouw)
Maandlasten (Hoge) huren Momenteel lage hypotheekrente en relatief lage huizenprijzen.  Al lopen de prijzen in grote steden weer op.
Verhoging De huurprijs stijgt jaarlijks. Stabiele maandlasten bij een vaste rente. Bij een variabele rente kunnen de maandlasten maandelijks wijzigen.
Fiscaal aftrekbaar De huur is niet fiscaal aftrekbaar. Wel heeft u bij sociale huur misschien recht op huurtoeslag. De rente over de hypotheek is fiscaal aftrekbaar.
Vermogensopbouw U bouwt geen vermogen op. U lost (een deel) af. Hierdoor wordt een huis steeds meer uw eigendom en bouwt u vermogen op.
Extra kosten De verhuurder betaalt voor onderhoud en opstalverzekering. U moet zelf betalen voor onderhoud en opstalverzekering.
 

Moeilijk te voorspellen

Of u in de toekomst beter kunt kopen of huren, is moeilijk te zeggen. We weten niet hoe de huizenmarkt zich zal ontwikkelen. Wat gaat de rente doen? In de grote steden zijn de huizenprijzen al weer aan het stijgen. Zet deze trend zich voort? En hoe zit het in de andere regio’s?

 

Vergelijk de voor- en nadelen

Hoe de woningmarkt zich ook ontwikkelt, het belangrijkste is: wat wilt u en wat kunt u? Uw persoonlijke situatie bepaalt immers voor een groot deel of u gaat huren of kopen. Hoe flexibel wilt of kunt u zijn? Heeft u een baan? Wilt u kinderen? Of bent u net gescheiden? Zet daarom voordat u een beslissing neemt de voor- en nadelen  op een rij. Of neem contact op met een adviseur van ABN AMRO.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hypotheekadvies? Bel op werkdagen van 8 tot 21 uur, zaterdag van 9 tot 17.30 uur.

0900 - 8670 (uitleg belkosten)

Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief