Naar de navigatie Naar de inhoud

Hypotheekrente vastzetten

-

De voor- en nadelen van de rentevaste periodes

U wilt een huis kopen en heeft een hypotheek nodig. Bij de hypotheekkeuze moet u over een aantal zaken nadenken. U beslist bijvoorbeeld hoe u de hypotheek wilt aflossen, maar ook hoe lang u de rente vastzet. Maar wat is nu precies het verschil tussen de verschillende rentevaste periodes? En wat zijn de voor- en nadelen?

Rente is de vergoeding die wordt betaald voor het lenen van geld. Over dit onderwerp bestaan veel vragen. In deze serie gaan we in op de verschillende facetten van rente. Dit is de eerste aflevering.

Zekerheid

Als u een hypotheek afsluit, kiest u voor welke periode u de hypotheekrente vastzet. Zet u bijvoorbeeld de rente voor 20 jaar vast? Als u tussendoor niet extra aflost, betaalt u deze hele periode hetzelfde rentepercentage. Dit is vooral voordelig als de rente vrij laag staat op het moment dat u de hypotheek afsluit. Als de rente stijgt tijdens deze periode, dan heeft dit geen invloed op het rentepercentage dat u betaalt. Het geeft dus ook wat zekerheid.

Ongunstig bij sterke rentedaling

Maar de rente vastzetten heeft ook nadelen. Als de rente gedurende de vastgestelde periode verder daalt, dan profiteert u hier niet van. Uw maandlasten dalen niet, maar blijven gelijk. Het vastzetten voor lange tijd is dus ongunstig als u een sterke rentedaling voor langere tijd verwacht. Voor deze zekerheid betaalt u wel een prijs. Hoe langer de hypotheek wordt vastgezet, hoe hoger de rente is die u betaalt.

Persoonlijke situatie

De keuze voor het vastzetten van de hypotheekrente of een variabele rente hangt af van uw persoonlijke situatie. Voor advies kunt u terecht bij uw hypotheekspecialist.

Een variabele rente betekent dat de hoogte van de rente dagelijks kan wijzigen. De rente is onder meer afhankelijk van ontwikkelingen op de geldmarkt en kapitaalmarkt.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hypotheekadvies? Bel op werkdagen van 8 tot 21 uur, zaterdag van 9 tot 17.30 uur.

0900 - 8670 (uitleg belkosten)

Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief