Naar de navigatie Naar de inhoud

Hypotheekrente 10 jaar vastzetten: slim of niet?

Man en vrouw zitten achter laptop

Bij het afsluiten van een hypotheek is het één van de belangrijkste overwegingen: hoelang zet u de rente vast? De meeste klanten van ABN AMRO kiezen er momenteel voor om de rente gedurende tien jaar vast te zetten. Is dat wel verstandig? Kitty de Heiden, Manager Portefeuille & Prijs Wonen bij ABN AMRO schept duidelijkheid: "Met een rentevaste periode van tien jaar kunt u meer lenen dan bij een kortere rentevaste periode, tegen een aantrekkelijke rente."

Voor- en nadeel van rentevaste periodes

Bij een rentevaste periode kiest u een rentepercentage waar u de gehele periode aan vast zit. Dat kan voor een korte of langere tijd. Gaat de rente tijdens deze rentevaste periode omhoog? Dan heeft u dus voordeel. Maar daalt de rente tijdens de looptijd, dan heeft u voor uw gevoel misschien niet de juiste keuze gemaakt. Kortom, pas na het aflopen van de rentevaste periode weet u of u de voordeligste rentedeal heeft gemaakt. Op dit moment staat de rente historisch laag, dus op de langere termijn is de kans groter dat deze weer stijgt.

De rentevaste periode is een vooraf afgesproken periode waarin uw rente gelijk blijft. Dit is doorgaans een periode van vijf, tien of vijftien jaar. In het algemeen geldt: hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger de rente.

Risico’s spreiden

Het lijkt dus verstandig om altijd te kiezen voor een rentevaste periode van 10 jaar. "Maar dat is niet altijd zo", zegt De Heiden. "Een hypotheek blijft maatwerk. Stel u heeft kinderen die over tien jaar gaan studeren, net wanneer de renteperiode afloopt. Dan neemt u best een risico, want misschien staat de rente op dat moment heel hoog. Daardoor stijgen uw maandlasten, terwijl ook de studie van uw kinderen geld kost. Daarom kan het verstandig zijn om risico’s te spreiden. Dat kan bijvoorbeeld door te kiezen voor een rentemix. Dan heeft een deel van uw hypotheek bijvoorbeeld een lange en een ander deel een korte rentevaste periode. Maar wat de beste optie is, dat blijft maatwerk."


Maximale rente berekenen

De rentevaste periode die u kiest is ook van invloed op de hoogte van de maximale hypotheek die u kunt krijgen. "Als u de rente tot tien jaar vast zet, dan moeten we bij de berekening van de maximale hypotheek uitgaan van de zogenaamde toetsrente, en die is 5%", legt De Heiden uit. "Dat schrijft de wetgever zo voor. We toetsen of u de maandlasten ook werkelijk kan betalen. Maar in de praktijk staat de rente op ongeveer 1,65%. Als u een rentevaste periode van minimaal tien jaar kiest, mag u bij de berekening van de maximale hypotheek wel uitgaan van de werkelijke rente. Met het volgende voorbeeld wordt het verschil duidelijk. Als u € 50.000,- per jaar verdient, kunt u op basis van een rentevaste periode van tien jaar met onze rekenmethode circa € 234.000,- lenen. Kiest u voor een kortere looptijd, dan kunt u een hypotheek van ongeveer € 205.000,- krijgen. Dat is een behoorlijk verschil."


Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitter
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Heeft u een vraag  
of wilt u contact met ons?

Service & Contact

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.