Naar de navigatie Naar de inhoud

Een goede start op de woningmarkt

Stappenplan voor starters

Als starter op de woningmarkt komt er een heleboel op u af. Waar wilt u wonen? In wat voor type woning? Heeft u zin om te verbouwen, of moet de woning 'af' zijn? Allemaal keuzes die u zelf moet maken. ABN AMRO helpt u vervolgens bij het nemen van de juiste beslissingen op financieel gebied.

stap 1

Onderhandelen
  • Onderhandelen gaat lang niet altijd alleen over de prijs, maar bijvoorbeeld ook over de datum waarop u de sleutel krijgt. Om de waarde van de woning goed in te schatten, kunt u de woning laten taxeren voordat u een bod doet.

stap 2

Koopcontractovereenkomst met ontbindende voorwaarden
  • Als u het eens bent over de prijs en voorwaarden wordt dit vastgelegd in een voorlopige koopcontractovereenkomst, vaak met ontbindende voorwaarden. Hierin kunnen de volgende voorbehouden worden opgenomen: financieringsbeding, bouwkundige keuring, Nationale Hypotheek Garantie en woonvergunning. Als u geen ontbindende voorwaarden opneemt, zit u in principe vast aan de koop. Als u er toch vanaf wilt zien, moet u meestal een boete van 10% van de koopsom betalen. Overigens geldt dat u altijd binnen drie dagen na ondertekening van het koopcontract van de koop mag afzien. In dat geval hoeft u geen boete te betalen.

stap 3

Taxatie, keuring en lening
  • Bij een bestaande woning heeft u een taxatierapport nodig om een hypotheek te krijgen. Hier betaalt u voor. Als een bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde is genoemd, vindt deze plaats voor de taxatie.

stap 4

Oplevering en overdracht
  • Op de datum van de sleuteloverdracht bekijkt u eerst (eventueel samen met de makelaar) de woning. U controleert dan of alles in orde is. Daarna tekent u met de verkopers bij de notaris de koopakte.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hypotheekadvies? Bel op werkdagen van 8 tot 21 uur, zaterdag van 9 tot 17.30 uur.

0900 - 8670 (uitleg belkosten)

Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief