Naar de navigatie Naar de inhoud

Economische looptijd

-

Wat betekent het einde van de economische looptijd?

Voor hypotheken geldt een economische looptijd. Dat is de periode waarin u uw hypotheek volgens het aflossingsschema geheel moet aflossen. Vaak is dit een periode van 30 jaar. De economische looptijd staat los van uw rentevaste periode: die is vaak korter. Wat betekent het einde van de economische looptijd? En wat zijn de gevolgen van een eventuele restschuld?

Rente is de vergoeding die wordt betaald voor het lenen van geld. Over dit onderwerp bestaan veel vragen. In deze serie gaan we in op de verschillende facetten van rente. Dit is de vierde aflevering.

Volledig terugbetaald

U moet uw hypotheek aan het einde van de economische looptijd volledig hebben terugbetaald. Dit kan door uw hypotheek gedurende de looptijd terug te betalen, of door het nog openstaande bedrag aan het einde van de looptijd in één keer te voldoen. Als u geen restschuld heeft en u het laatste maandbedrag heeft betaald, hoeft u verder niets te doen.

Overwaarde

Heeft u tijdens de looptijd extra terugbetaald? Of is uw woning meer waard geworden? Dan heeft u misschien overwaarde. In dat geval houdt u dus geld over als u uw huis verkoopt.

Restschuld

Het is belangrijk dat u goed in de gaten houdt of u uw hypotheek kan terugbetalen aan het einde van de economische looptijd. Heeft u dan nog een bedrag open staan? Bijvoorbeeld omdat uw woning in waarde is gedaald of u onvoldoende heeft gespaard naast uw (bijvoorbeeld aflossingsvrije) hypotheek? Dan is er sprake van een restschuld. Als u restschuld heeft, zijn er meerdere mogelijkheden. U kunt het bedrag bijvoorbeeld terugbetalen uit eigen vermogen. Is dit niet mogelijk? Als u gaat verhuizen, kunt u misschien de restschuld financieren. Voor advies bij het einde van de economische looptijd van uw hypotheek, kunt u terecht bij uw hypotheekadviseur.

In uw huis blijven

Stel dat u in uw huis wilt blijven wonen, maar u heeft aan het einde van de economische looptijd nog niet uw hele hypotheek afbetaald. Bijvoorbeeld omdat u te weinig heeft gespaard om uw aflossingsvrije deel in één keer te kunnen betalen. U kunt er dan voor kiezen om uw hypotheek te verlengen. Uw hypotheekadviseur informeert u graag wat de mogelijkheden zijn voor u. 

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitter
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.