Naar de navigatie Naar de inhoud

Als starter een nieuwbouwwoning: kan dat wel?

Man en vrouw staan voor huis met te koop bord

Met uw vrienden zelf een eigen wijk of appartementencomplex laten bouwen. Het klinkt misschien een beetje raar. Toch zetten particulieren steeds vaker met elkaar hun eigen bouwprojecten op. Niet meer een ontwikkelaar bepaalt hoe het huis – in vaak duurdere prijsklassen – er uit gaat zien, maar u als consument doet dat. Ook woningen in lagere prijsklassen zijn zo te realiseren. Voor starters kan dit een interessante manier zijn om aan een nieuwbouwwoning te komen.

Nieuwbouw schaarser in de Randstad

Voor starters is nieuwbouw meestal lastiger te vinden. "Zeker in het westen van ons land is het momenteel moeilijk een betaalbare nieuwbouwwoning te vinden", zegt Mark Groenendijk. Hij is Hoofd Commercie Intermediaire Verkoop bij ABN AMRO. "In andere regio’s is meer beschikbaar, maar daar liggen de inkomens weer iets lager dan in de Randstad. Bovendien worden minder grote projecten dan vroeger gebouwd."

Inspelen op individuele woonwensen

Vooral in Brabant, Limburg en Overijssel ontwikkelen particulieren daarom eigen bouwprojecten. Dit heet Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Samen nemen deelnemers grond af bij de gemeente en geven ze een bouwregisseur de leiding over de uitvoering van het project. CPO kan financieel aantrekkelijk zijn, omdat huizen goedkoper kunnen zijn. "Met CPO is beter in te spelen op individuele woonwensen", vertelt Groenendijk. "Vaak gaat het om kleinere en dus beter betaalbare woningen. Ideaal voor bijvoorbeeld voor starters en senioren."

Eigen geld meenemen

Veel ontwikkelaars bouwen woningen in het hogere prijssegment, gericht op doorstromers op de huizenmarkt. Dat blijkt uit de nieuwe Woningmarktmonitor van ABN AMRO, die begin oktober 2017 is verschenen. De nieuwbouwwoningen van ontwikkelaars zijn vaak te duur voor starters. "Om een huis te kopen, moet je in bijna alle gevallen eigen geld meebrengen. Dit geldt voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Met spaargeld kan je een deel van de koopsom of de kosten koper betalen, zodat je wellicht een lagere hypotheek hebt. Met een goedgevulde portemonnee kan de aanschaf van een woning soepeler verlopen, en dat geldt dus ook voor nieuwbouw. Maar ik besef dat niet iedereen over die luxe beschikt. Zo hebben starters steeds vaker nog studieschulden."

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitter
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Heeft u een vraag  
of wilt u contact met ons?

Service & Contact

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.