Naar de navigatie Naar de inhoud

Woondilemma: vraagprijs verlagen of verhuren?

Koopwoning tijdelijk verhuren

Caroline van Lier uit Roosendaal besloot vorig jaar om bij haar nieuwe liefde in te trekken. Ze zette haar eigen woning te koop. 'En dan is het hopen dat een koper zich snel meldt. Helaas staat mijn huis nu ruim acht maanden te koop, waardoor ik dubbele lasten heb. Waar ik natuurlijk niet op zit te wachten. Ik twijfelde of ik mijn vraagprijs zou verlagen of de woning zou verhuren. Ik besloot om mijn eigen woning tijdelijk te verhuren. Dat leek mij slim om te doen.'

Voordat Caroline tot het besluit kwam om te verhuren, ondernam ze samen met een makelaar diverse pogingen om haar huis te promoten. Caroline: 'Tevergeefs heb ik gewacht op een geïnteresseerde koper. Gelukkig had ik, voor ik mijn huis in de verkoop zette, al geïnformeerd naar de mogelijkheden om tijdelijk te verhuren. Je hebt toestemming nodig van diverse instanties, zoals de gemeente waarin je woonachtig bent en je hypotheekverstrekker.'

Dubbele hypotheeklasten

'De hypotheek voor mijn woning loopt bij ABN AMRO. Ook mijn woonverzekeringen heb ik via de bank afgesloten. Ik zag er in het begin tegenop om alles te regelen. Het omzetten van de verzekering liep enige vertraging op omdat de bank nog wat vragen had aan de huurder. De bank en de nieuwe huurder hebben toen rechtstreeks contact gehad, waarna ik een nieuwe polis kreeg. Dat was wel mijn grootste angst: stel dat je geen toestemming krijgt van je bank. Dan blijf je alsnog met dubbele hypotheeklasten zitten, die je niet (deels) kunt compenseren met de verhuurinkomsten. Het liep dus allemaal een stuk makkelijker dan ik had gedacht. Toen alles rond was, kon ik weer opgelucht ademhalen.'

Verhuren goed alternatief

'Tijdelijk verhuren is voor nu een goed alternatief, omdat je dan toch inkomsten genereert. Mijn woning is er één die geschikt is voor starters en doorstromers. Ik hoop dat die categorie de stap om een huis te kopen snel weer durft te wagen!'

Wanneer is verhuren slim?

Tijdelijk verhuren is een goede optie, wanneer u uw oude woning niet snel kwijtraakt en u al wel een nieuwe woning heeft. Uw oude woning verhuren voorkomt dan dubbele hypotheeklasten. Houd rekening met het volgende:

  • Het is in veel gevallen mogelijk om met toestemming van uw bank of hypotheekverstrekker uw te koop staande huis voor maximaal 5 jaar te verhuren.

  • Het voordeel is dat (een deel van) uw dubbele maandlasten met de verhuur van uw woning worden gedekt. Maar, houd er wel rekening mee dat u in deze periode geen recht meer heeft op hypotheekrenteaftrek van uw te koop staande huis.

  • De overheid heeft de regels voor tijdelijke verhuur versoepeld. Hierdoor wordt het voor huiseigenaren die een nieuw huis willen kopen, of hebben gekocht, gemakkelijker om hun nog te koop staande woning tijdelijk te verhuren.

Meer weten?

Lijkt tijdelijk verhuren u een goede oplossing of twijfelt u nog? En loopt uw hypotheek bij ABN AMRO? Lees dan meer over de mogelijkheden om uw huis te verhuren of maak een afspraak met een adviseur van de bank. Samen met uw adviseur kunt u afspraken maken over het verhuren van uw huis en de toestemming regelen. Houd er ook rekening mee dat u uw verzekeringen moet aanpassen. Door tijdelijk verhuren zijn misschien niet langer alle risico's gedekt.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitter
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Heeft u een vraag  
of wilt u contact met ons?

Service & Contact

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.