Naar de navigatie Naar de inhoud

Restschuld: mogelijkheden en onmogelijkheden

-

Weet wat er wel en niet mogelijk is

Sinds het begin van de crisis zijn de huizenprijzen gemiddeld met ongeveer 20% gedaald. Bij de verkoop van uw huis is de opbrengst hierdoor mogelijk lager dan uw hypotheek. U krijgt dan te maken met een 'restschuld'. Deze schuld moet u terugbetalen aan de bank.

Uw restschuld meefinancieren

Afhankelijk van uw persoonlijke situatie kunt u voor financiering van uw restschuld een lening afsluiten of de restschuld meefinancieren in een nieuwe hypotheek. Vanaf 1 januari 2015 mag u de rente van een dergelijke lening of hypotheek 15 jaar lang aftrekken van uw belastbaar inkomen. Een vereiste is dan wel dat de restschuld ontstaan is na 1 januari 2014. De voor- en nadelen van het (mee)financieren van uw restschuld verschillen per situatie.

U kunt de restschuld meefinancieren tot 115% van de marktwaarde van de woning. Dit kan betekenen dat u (tijdelijk) hogere maandlasten krijgt. Uw adviseur vertelt graag of (mee)financieren in uw geval mogelijk is. Er wordt dan ook rekening gehouden met uw wensen voor nu en in de toekomst.

De schuld die overblijft als de waarde van uw woning lager is dan de hypotheek op het moment dat u de hypotheek moet terugbetalen, meestal bij verkoop van de woning.

Kwijtschelden restschuld

Wanneer u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afgesloten heeft, kan het zijn dat de restschuld wordt kwijtgescholden. U moet dan aantonen dat de verkoop noodzakelijk is en u moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Of u recht hebt op deze kwijtschelding, kunt u controleren op de site van Nationale Hypotheek Garantie.

Groter wonen mogelijk?

Misschien wilt u graag groter wonen, maar is het niet mogelijk of wenselijk om uw restschuld mee te financieren in een nieuwe hypotheek of om een lening voor de restschuld af te sluiten. U kunt dan overwegen extra af te lossen op uw huidige hypotheek als uw financiële situatie dat toelaat. Hierdoor wordt uw restschuld kleiner.

Soms is het niet voordelig om extra af te lossen. En als u te veel aflost, kan het zijn dat u een boete moet betalen. Uw adviseur informeert u graag over de mogelijke gevolgen van extra aflossen, waaronder de fiscale gevolgen. Zo kunt u een goede keuze maken.

Rekentool

Wilt u weten of u een mogelijke restschuld heeft? ABN AMRO heeft een rekentool waarmee u een (eventuele) restschuld kunt berekenen. U wordt gevraagd de hoogte van de hypotheek, de opgebouwde waarde, de WOZ-waarde of taxatiewaarde en de hoogte van het spaargeld in te voeren. Daarnaast geeft de tool een indicatie van wat de eventuele restschuld is.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hypotheekadvies? Bel op werkdagen van 8 tot 21 uur, zaterdag van 9 tot 17.30 uur.

0900 - 8670 (uitleg belkosten)

Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief