Naar de navigatie Naar de inhoud

Ook in 2015 kunt u schenken voor een woning

Jong stel tussen de verhuisdozen

Nog steeds mogelijkheden om belastingvrij te schenken

Tot 1 januari 2015 kon iedereen - een tante, buurman of kennis - een ander tot € 100.000,- belastingvrij schenken. Voorwaarde was dat de ontvanger de schenking gebruikt voor het kopen van een woning, verbouwing van de eigen woning of het aflossen van de hypotheek of restschuld. Als u de berichten in de media leest, ziet en hoort, lijkt het alsof belastingvrij schenken vanaf 1 januari 2015 helemaal is gestopt. Maar dat is niet waar!

Ook dit jaar zijn er nog steeds mogelijkheden om iemand belastingvrij een financieel duwtje in de rug te geven voor een woning. Bijvoorbeeld voor ouders. Hebben zij geen gebruik gemaakt van de schenkingsregeling die tot 1 januari gold? Dan mogen zij ook na 1 januari eenmalig € 52.752,- belastingvrij aan hun kind geven. Let wel op: het kind moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn én de hoogte van het bedrag verandert elk jaar. Kijk dit dus altijd even na.

Andere manieren van aantrekkelijke hulp

Als ouder kunt u uw kind daarnaast jaarlijks zo'n € 5.277,- belastingvrij schenken (ook dit bedrag varieert per jaar). Dit geld mag uw kind vrij besteden, dus ook aan een verre reis of een nieuwe auto. Wilt u wel helpen, maar heeft u geen geld voor een schenking? Dan kunt u misschien denken aan een privélening met rente: uw kind kan dan vaak een nét wat fijner huis kopen, u loopt geen rente-inkomsten mis, en uw kind kan de rente net als een hypotheekrente aftrekken van het inkomen (box 1).

Anderen helpen in 2015

Ook als u iemand wilt helpen die niet uw eigen kind is, kan er nog veel na 1 januari 2015. Tot € 2.111,- is een schenking belastingvrij, daarboven betaalt diegene belasting. Of u helpt met een lening met een lage rente. Let wel op: als u geen rente vraagt, ziet de Belastingdienst dit soms ook als een schenking waarover u  belasting betalen moet.

Informeer goed

U ziet, nog mogelijkheden genoeg. Maar let op, de hoogte van de bedragen veranderen jaarlijks en soms zijn er wat regeltjes aan verbonden. Informeer u daarom goed, via de site van de Belastingdienst.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hypotheekadvies? Bel op werkdagen van 8 tot 21 uur, zaterdag van 9 tot 17.30 uur.

0900 - 8670 (uitleg belkosten)

Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief