Naar de navigatie Naar de inhoud

Uw kind helpen met het kopen van een huis

Help uw kinderen met zorgeloos wonen

Dat kinderen het huis uit zijn, betekent niet dat ouders ze aan hun lot over willen laten. Integendeel. Nu het wat minder goed gaat met de economie, zien we steeds vaker dat ouders hun kinderen een financieel steuntje in de rug willen geven. Bijvoorbeeld door ze met een schenking of lening te helpen bij de aankoop van hun eerste huis. Maar, hoe werkt dat?

Verhoogde vrijstelling schenken voor koophuis

Helpen bij het kopen van een huis biedt direct voordelen voor uw kind. Bijvoorbeeld omdat de hypotheek lager is, waardoor de maandlasten dalen. Of omdat uw zoon of dochter toch dat droomhuis kan kopen dat net wat ruimer is en meer mogelijkheden biedt voor de toekomst. Bij dit soort grote schenkingen kan uw kind gebruikmaken van de eenmalig extra verhoogde schenkingsvrijstelling van maximaal € 100.000,-.

Deze vrijstelling loopt tot 1 januari 2015 en geldt alleen als u de schenking gebruikt om een woning te kopen of te verbouwen of om extra af te lossen. Wilt u de schenking gebruiken voor de aankoop of de verbouwing van een woning? Of om extra af te lossen? Zorg er dan voor dat de schenking uiterlijk 10 december bij ons binnen is. Dan kunnen onze adviseurs de betaling nog verwerken. Voor extra aflossen betekent dit dat de incassomachtiging op uw hypotheek bij ABN AMRO op deze dag binnen moet zijn.

Helpen met een lening

Het is ook mogelijk om het geld voor een koophuis te lenen aan uw zoon of dochter. Dan hoeft uw kind geen geld bij de bank te lenen. Belangrijk daarbij is wel dat u in de toekomst zelf niet weer over het geld hoeft te beschikken. De hypotheekrente is ook in dit geval gewoon aftrekbaar in box 1 van de Inkomstenbelasting. Daarnaast kunt u afspraken maken met uw kind over de hoogte van het rentepercentage, de looptijd en hoeveel hij of zij per keer moet terugbetalen.

Het is verstandig de afspraken over een lening vast te leggen in een akte. Dit kunt u zelf doen. U hoeft hiervoor niet naar een notaris. Wilt u zekerheid in de vorm van een hypotheek dan moet u wel naar de notaris. Want vaak gaat het om een groot bedrag en dan is het toch prettig om de lening met een deskundige op te stellen.

ABN AMRO biedt diverse modelcontracten aan. Als deze contracten niet aansluiten op uw persoonlijke situatie, kunt u een notaris, accountant of fiscalist inschakelen om een contract op maat op te stellen. De Belastingdienst kan de afspraken die u met uw kind maakt toetsen. Is de rente bijvoorbeeld te laag, dan kan er in sommige gevallen sprake zijn van een schenking. Het leencontract kunt u bij de Belastingdienst laten registreren waardoor het bestaan ervan duidelijk is. Registratie zegt echter niets over de inhoud van de overeenkomst.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hypotheekadvies? Bel op werkdagen van 8 tot 21 uur, zaterdag van 9 tot 17.30 uur.

0900 - 8670 (uitleg belkosten)

Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief