Naar de navigatie Naar de inhoud

Zelf een huis bouwen

Man en vrouw zoeken in papier

Wat er komt kijken bij het bouwen van een huis

Zelf een huis bouwen: voor veel mensen is het een droom. U bepaalt zelf hoe uw huis eruit komt te zien. Een extra grote leefkeuken, 4 slaapkamers of toch dat rieten dak? Maar voordat u de eerste paal in de grond laat slaan, moet u zich goed voorbereiden.

1. Vind een goed stuk grond

Stap 1 is het vinden van een goed stuk grond voor uw nieuwe huis. Op de website van de meeste gemeenten kunt u zien waar u stukken bouwgrond (kavels) kunt kopen. Of ga langs bij een makelaar. Als u een mooie kavel vindt, neemt u een zogeheten optie op de bouwgrond. De verkoper reserveert de kavel dan even voor u, zodat u de financiering kunt regelen.

2. Kijk naar voorwaarden en budget

Kijk voordat u de grond koopt eerst goed naar de voorwaarden en regels. Staan er bijvoorbeeld beperkingen in het koopcontract, of stelt de gemeente eisen aan de bouw? Denk ook goed na over uw budget. Als zelf bouwen ergens om bekend staat, dan is het wel dat de kosten flink kunnen oplopen. Vereniging Eigen Huis heeft een handige website waarmee u snel de kosten kunt inschatten: watkostbouwen.nl.

3. Bepaal uw wensen

De volgende stap is het ontwerp van uw huis. De meeste mensen schakelen hiervoor een architect in. Zoek een architect die qua stijl goed bij u past. Wilt u een modern huis, of houdt u juist van de landelijke bouwstijl? Op basis van uw budget en woonwensen maakt de architect een ontwerp. Hij laat het ontwerp daarna goedkeuren door de gemeente. Als zij het ontwerp goedkeurt, kunt u een aannemer inschakelen om de bouwkosten te berekenen.

4. Vraag een hypotheek aan

Uw hypotheek moet natuurlijk niet alleen de grond- en bouwkosten dekken. Houd ook rekening met andere kosten als overdrachtsbelasting, vergunningen, architect of aannemer. Maar eventueel ook met de kosten voor het bouwrijp maken van de grond, het aanleggen van een tuin en het aanschaffen van een keuken of sanitair. Kijk ook hoeveel eigen geld u wilt inbrengen. Met dit totaalplaatje vraagt u een hypotheek met bouwdepot aan. Een bouwdepot is een aparte rekening waarmee u de bouwkosten kunt betalen.

Tips

 • Houd er met planning en budget rekening mee dat de grond bouwrijp moet zijn. Dit wil zeggen dat er geen obstakels op de grond staan, de grond schoon is en dat er gas, water, riolering en elektriciteit aanwezig zijn. 

 • Spreek duidelijk af met de architect en de aannemer wie waar verantwoordelijk voor is. 

 • Laat de aannemer een aannemingsovereenkomst opstellen. Dan weet u wat het huis gaat kosten en wat u daarvoor krijgt. Kijk ook naar de garantieregeling in het geval de aannemer failliet gaat tijdens de bouw.

 • Plan vaste overlegmomenten met hen in over de voortgang van de bouw. 

 • Spreek met uw aannemer en architect af dat zij meerwerk en extra kosten altijd van tevoren met u bespreken. 

 • Plan niet te krap. Bouwprojecten lopen vaak uit!

Bij het bouwen van een huis komt dus heel wat kijken. Zorg ervoor dat u zich vooraf goed laat informeren. Zo voorkomt u vervelende verrassingen. 

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hypotheekadvies? Bel op werkdagen van 8 tot 21 uur, zaterdag van 9 tot 17.30 uur.

0900 - 8670 (uitleg belkosten)

Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

 • Volg ons via Facebook
 • Volg ons via Twitter
 • Volg ons via Linkedin
 • Volg ons via YouTube
 • Nieuwsbrief