Naar de navigatie Naar de inhoud

Meer inzicht voor financiële rust

-

Hoe zorg ik voor meer financiële rust?

Staat u net iets vaker rood dan u graag zou willen, of bent u bang dat u uw vaste lasten straks niet meer kunt betalen? U bent niet alleen. Uit de ABN AMRO Woonkamer Monitor, een kwartaalonderzoek onder ruim 1.000 huishoudens, blijkt dat wel 70% van de huizenbezitters zich af en toe zorgen maakt over zijn financiën. Wat kunt u doen om financiële rust te krijgen?

Volgens het NIBUD ontstaat 60% van de betalingsproblemen doordat mensen te lang op te grote voet leven. Dat gaat vaak onbewust. U kent het misschien wel: u begint de maand vol goede voornemens. Deze maand gaat u minder geld uitgeven aan kleding, minder vaak uit eten en écht flink sparen. Aan het einde van de maand durft u niet meer op uw rekening te kijken, omdat u liever niet wilt zien hoeveel u rood staat. Uw spaargeld snoept u beetje bij beetje op. En voor u het weet, heeft u problemen met het betalen van uw hypotheek.

Breng uw administratie op orde

Niet alleen op te grote voet leven is een probleem. Wist u dat maar liefst 55% van de betalingsproblemen wordt veroorzaakt doordat de administratie niet op orde is? Bijvoorbeeld rekeningen die blijven liggen, automatische incasso's die niet worden aangepast in het nieuwe jaar, of 'vergeten' creditcardaankopen. De financiën regelen is vaak geen leuk klusje, maar het kan wel voor veel rust zorgen.

Geldzorgen

Ook Mieke van Happen, 58 uit Geldrop kan daarover meepraten: 'Toen mijn man in 2007 plotsklaps overleed, kon ik op een gegeven moment de eindjes niet meer aan elkaar knopen. Ik had niet voldoende inkomen voor de hypotheek en door de crisis kreeg ik mijn huis niet verkocht. Ik was het ene gat met het andere aan het dichtten, totdat al mijn reserves op waren en ik een maand achterstand op mijn hypotheek had. Slapeloze nachten kreeg ik ervan.'

Inzicht in alle uitgaven

Mieke nam contact op met ABN AMRO en werd gekoppeld aan één van de speciaal opgeleide financieel adviseurs. 'Samen brachten we precies in kaart wat mijn inkomsten en uitgaven waren. Eindelijk had ik al die sluipende kosten, zoals abonnementen, in beeld. Dankzij de belasting- en besparingstips van de adviseur had ik ineens weer net genoeg om rond te komen. Nu is m'n huis verkocht en heb ik geen zorgen meer, maar die tips, die gebruik ik nog steeds!'

5 tips voor financiële rust 

  1. Krijg inzicht in uw inkomsten en uitgaven. Prik elke maand een vast moment om te kijken hoe u ervoor staat en of u bijzondere uitgaven verwacht, zoals een apk-keuring of het vervangen van uw wasmachine.

  2. Kijk hoe u kunt besparen op uw vaste lasten, bijvoorbeeld door energieleveranciers of internetproviders te vergelijken. Maar ook door te bedenken wat u eventueel kunt missen, zoals een tijdschriftabonnement of extra televisiezenders.

  3. Bespaar op uw boodschappen door maar één keer per week naar de supermarkt te gaan. Kijk ook elke week wat er in de aanbieding is, en stem uw 'weekmenu' hierop af.

  4. Zet geld op een aparte rekening voor kleding, uitjes, ziektekosten en andere onvoorziene uitgaven. Zorg dat u op deze rekening niet rood kunt staan. Zo geeft u nooit ongemerkt te veel uit.

  5. Vraag na bij de Belastingdienst of de gemeente of u recht heeft op toeslagen, zoals zorgtoeslag. Kijk ook of u misschien vrijstelling kunt aanvragen voor gemeentelijke belastingen of heffingen.

Gratis financieel advies

Herkent u zich in dit artikel? Trek dan op tijd aan de bel. Hoe eerder u erbij bent, hoe meer er vaak nog mogelijk is. Bijvoorbeeld met financiële coaching of specifieke bespaartips voor uw situatie. Bij ABN AMRO is een gesprek helemaal gratis.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitter
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.