Naar de navigatie Naar de inhoud

WOZ-waarde van uw woning

Man en vrouw bekijken een document

Wat is de WOZ?

Als u een huis bezit, ontvangt u in januari of februari een WOZ-beschikking van uw gemeente. WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. In de WOZ-beschikking staat hoeveel uw woning volgens de gemeente waard is: de WOZ-waarde. De regels rond de WOZ zijn vastgelegd in de Wet WOZ.

Waarvoor wordt de WOZ gebruikt?

De WOZ-waarde van uw huis wordt gebruikt om te bepalen hoeveel belastingen u moet betalen.

  • De gemeente gebruikt de WOZ-waarde om de onroerendezaakbelasting (OZB) te berekenen.

  • De Belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde om het eigenwoningforfait, de inkomstenbelasting, de vennootschapsbelasting, de Schenkbelasting en de erfbelasting te berekenen.

  • De waterschappen gebruiken de WOZ-waarde om de 'watersysteemheffing' te bepalen.

De WOZ-waarde is ook belangrijk als u uw huis wil verkopen. In de taxatie van de gemeente staat wat de marktwaarde van uw woning is.

Hoe wordt de WOZ bepaald?

De gemeente bepaalt de WOZ-waarde van uw woning. Hiervoor bezoekt ze per straat 1 of een aantal woningen en kijkt ze naar verkoopprijzen van woningen in uw straat. In een computermodel vergelijkt de gemeente de gegevens van de verschillende huizen met elkaar. De gemeente kijkt dan bijvoorbeeld naar het aantal vierkante meters vloeroppervlak en de inhoud van de woning.

Check of de WOZ-waarde klopt

Omdat de gemeente niet naar elk huis kijkt, kan ze de WOZ-waarde van uw woning verkeerd hebben ingeschat. Dit kan vervelende financiële gevolgen hebben voor u. Als de WOZ te hoog is ingeschat, betaalt u misschien te veel aan belastingen. Een te lage WOZ-waarde is een nadeel als u uw woning wilt verkopen. Controleer daarom goed of de WOZ-waarde klopt. U kunt de WOZ-waarde op verschillende manieren berekenen. U kunt ook bij de gemeente het taxatieverslag opvragen. En bij het Kadaster de aankoopprijs of verkoopprijs van uw woning. Of van woningen in een bepaald postcodegebied.

Maak op tijd bezwaar

Denkt u dat op basis van deze gegevens de WOZ-waarde niet klopt? Maak dan binnen 6 weken bezwaar bij uw gemeente. Zorg ervoor dat u met goede argumenten komt. Hoe beter uw onderbouwing, hoe groter de kans op succes.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitter
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.