Naar de navigatie Naar de inhoud

Huis kopen en de overlijdensrisicoverzekering

Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht?

Door Mr. Drs. Jacques Hogerwerf, Specialist Vermogensstructurering
ABN AMRO MeesPierson

Samen een huis kopen is een heel bijzondere gebeurtenis, waar veel bij komt kijken. Zeker ook financieel. Naast het afsluiten van een hypotheek is het in veel gevallen verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Deze verzekering keert uit als u, of uw partner, overlijdt. Of u een overlijdensrisicoverzekering af moet sluiten, hangt af van uw persoonlijke situatie en de hypotheekvorm waarvoor u kiest.

Het is bijvoorbeeld verplicht bij het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Ook als u niet verplicht bent om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, kan het verstandig zijn om dit juist wel te doen. Op deze manier komen uw nabestaanden niet in de financiële problemen na uw overlijden. Het bedrag dat wordt uitgekeerd bij overlijden is bij de start van de verzekering vastgesteld. De uitkering kan vervolgens gebruikt worden om bijvoorbeeld de hypotheek (deels) af te lossen, maar ook als aanvulling van uw inkomen of om eventuele andere schulden af te lossen.

Wat zijn de kosten?

De kosten van een overlijdensrisicoverzekering zijn afhankelijk van een aantal elementen. U moet in elk geval antwoord geven op de volgende vragen:

 • Wat is het verzekerde bedrag?

 • Wat is uw leeftijd?

 • Hoe is uw gezondheid op het moment dat de polis wordt afgesloten?

 • Rookt u?

Hoe zit het met de erfbelasting?

Als uw partner overlijdt en de overlijdensrisicoverzekering geld uitkeert, kan de betaling van erfbelasting om de hoek komen kijken. Als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, kan belastingheffing niet worden voorkomen. Bent u getrouwd op huwelijkse voorwaarden of heeft u een samenlevingscontract?

Dan kan belastingheffing worden voorkomen als:

 • In de polis is geregeld dat de ene partner de verzekerde is, terwijl de andere partner de premie betaalt.

 • Dit ook in overeenstemming is met uw huwelijkse voorwaarden. Zoals u kunt lezen is het wel of niet afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering sterk afhankelijk van uw persoonlijke situatie. De adviseurs van ABN AMRO helpen u graag verder met een persoonlijk advies.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitter Via bankmail
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hypotheekadvies? Bel op werkdagen van 8 tot 21 uur, zaterdag van 9 tot 17.30 uur.

0900 - 8670 (uitleg belkosten)

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost. 

Blijf op de hoogte via

 • Volg ons via Facebook
 • Volg ons via Twitter
 • Volg ons via Linkedin
 • Volg ons via YouTube
 • Nieuwsbrief