Naar de navigatie Naar de inhoud

Wat is een hypotheek?

Verschillende onderdelen

Weet u wat een hypotheek is? De meeste mensen weten het wel ongeveer. Maar hoe zit het nou precies? We leggen het u graag uit.

 
Woning

Een hypotheek bestaat uit verschillende onderdelen:

  1. het bedrag dat u leent

  2. de manier waarop u het terugbetaalt

  3. de rente die u betaalt

Uw woning is het onderpand voor de lening. Hierdoor heeft een bank het recht uw woning te verkopen als u niet meer kunt betalen.

 
Kluis met stapel geld

1. Geld lenen om een woning te kopen

Als u geld wilt lenen voor een woning, kiest u eerst een hypotheek. ABN AMRO heeft twee hypotheken: de Budget Hypotheek en de Woning Hypotheek. Welke hypotheek u kiest, hangt vooral af van hoe lang het nog duurt voordat u naar de notaris kunt om de koop rond te maken.

 
Stapel geld

2. Uw lening terugbetalen

U kiest een manier om uw lening terug te betalen. Dit heet de hypotheekvorm. Zoekt u zekerheid? Kies dan voor een manier waarbij u maandelijks de lening terugbetaalt of spaart. U kunt ook kiezen om niet elke maand een deel terug te betalen of te sparen. U moet dan zelf zorgen dat u genoeg geld heeft om de lening aan het eind van de looptijd terug te betalen.

 
Stapel geld met losse munten

3. Hypotheekrente betalen

Over het geld dat u leent, betaalt u elke maand rente. Kiest u voor een vaste rente, dan weet u precies hoeveel rente u betaalt voor de periode die u afspreekt. Kiest u voor een variabele rente , dan kan het rentepercentage elke maand stijgen of dalen. Daardoor kan het maandbedrag veranderen.

Dit is het bedrag dat u elke maand moet betalen.
Een variabele rente betekent dat de hoogte van de rente dagelijks kan wijzigen. De rente is onder meer afhankelijk van ontwikkelingen op de geldmarkt en kapitaalmarkt.
 
Woning met te koop bord

4. Wat gebeurt er als u niet betaalt?

Kunt u uw maandbedrag niet meer betalen? Bijvoorbeeld omdat u werkloos bent of gaat scheiden. Dan zoeken we eerst samen met u naar een oplossing. Alleen als het echt niet anders kan, verkoopt de bank uw woning.

Dit is het bedrag dat u elke maand moet betalen.

Hypotheekadvies? Bel op werkdagen van 8 tot 21 uur, zaterdag van 9 tot 17.30 uur.

0900 - 8670 (uitleg belkosten)

Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief