Naar de navigatie Naar de inhoud

Samenlevingscontract opstellen

Samenwonen

Als u niet getrouwd bent, kunt u samenwonen met of zonder een samenlevingscontract. De wetgever heeft niet veel geregeld voor samenwonenden. Dit kan een goede reden zijn om een samenlevingscontract te sluiten. Lees hier meer over redenen om een samenlevingscontract te sluiten.

Samenlevingscontract opstellen tegen vast en aantrekkelijk tarief

Als ABN AMRO klant krijgt u 10% korting op de kosten van een samenlevingscontract. U komt dan uit op € 234,-.

Het voordelige tarief geldt alleen als u het samenlevingscontract via onderstaande knop aanvraagt. ABN AMRO heeft een speciale overeenkomst met doehetzelfnotaris.nl die deze korting niet rechtstreeks op haar eigen site aanbiedt.

Doe het zelf notaris

Doehetzelfnotaris.nl is niet van ABN AMRO. Wij zijn daarom niet aansprakelijk voor de inhoud van deze overeenkomst. Ook niet voor de afspraken die u hierbij heeft gemaakt of voor het onjuiste gebruik van uw klantgegevens. ABN AMRO is ook niet aansprakelijk voor eventuele schade die te maken heeft met de overeenkomst tussen u en de gekozen notaris.

Afspraken maken en vastleggen

Samenwoners maken veel afspraken met elkaar. Wie betaalt welke rekeningen? Hoeveel draagt ieder bij aan de boodschappen? Van wie zijn welke spullen? Soms zijn deze afspraken niet helemaal duidelijk of doordacht. Dat kan problemen opleveren. Zeker als de relatie minder goed gaat of eindigt. In een samenlevingscontract kunt u dergelijke afspraken vastleggen. Dan is er duidelijkheid. Het beste is om een samenlevingscontract vast te leggen in een notariële akte (en voor sommige regelingen is dat vaak noodzakelijk).

Partnerpensioen geregeld

Een samenlevingscontract is voor een pensioenfonds het bewijs dat u en uw partner een langlopende relatie hebben. Bouwt u zelf pensioen op? Dan is het vaak mogelijk om voor uw partner een partnerpensioen te regelen. Na uw overlijden krijgt uw partner dan een pensioenuitkering. Dat compenseert voor een deel het wegvallen van uw inkomen. Uw partner kan dan op een goede manier verder.

Erven geregeld

Het partnerpensioen gaat over inkomen. Het erfrecht regelt bij wie uw bezittingen terechtkomen na uw overlijden. Waarschijnlijk wilt u dat uw partner zo goed mogelijk verzorgd achterblijft. Daar moet u zelf voor zorgen. Samenwonende partners zijn niet automatisch erfgenaam van elkaar. Ook niet als u een samenlevingscontract heeft. U kunt elkaar tot erfgenaam benoemen in uw testamenten. Dit regelt u bij de notaris.

Voor gezamenlijke bezittingen kan ook een regeling worden getroffen in het samenlevingscontract. Met een verblijvingsbeding kunt u regelen dat deze bezittingen bij uw partner terechtkomen. In combinatie met uw testamenten kunt u dit zien als een extra slot op de deur. Uw partner kan zijn of haar testament wijzigen zonder dat u het weet en dat kan niet met een samenlevingscontract. Soms zien partners een verblijvingsbeding als alternatief voor testamenten. Ze regelen dan geen testamenten en dat scheelt geld. Maar een verblijvingsbeding zonder testamenten geeft vaak veel regelwerk na het overlijden. En waar komen de spullen terecht die u niet samen bezit? In principe niet bij de partner. Het beste is dan ook om een samenlevingscontract te hebben én testamenten.

Had de overledene geen testament? Dan staat in de wet wie de erfgenamen zijn en hoeveel zij erven. Dit is het wettelijk erfrecht. Meer informatie over het wettelijke erfrecht vindt u op de website van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.
Dit is een document waarin iemand verklaart wat er na het overlijden met zijn of haar nalatenschap moet gebeuren. Met een testament kan iemand dus afwijken van het wettelijk erfrecht. Een notaris stelt een testament op en meldt dit bij het Centraal Testamentenregister. Weet u niet of de overledene een testament had? U kunt dit navragen bij een notaris of bij het Centraal Testamentregister in Den Haag.

Samenwonen

  • Hebben we een samenlevingscontract nodig als we samen een huis kopen?

    Dat hoeft niet. Sluit u samen uw hypotheek af op uw beide namen dan is het huis automatisch uw gezamenlijk eigendom.

Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief