Naar de navigatie Naar de inhoud

Wat gebeurt er met uw huis?

-

Financiële gevolgen van ongehuwd samenwonen

Als u gaat samenwonen of kinderen krijgt is het handig om duidelijke afspraken te maken. Ongehuwd samenwonen kan financiële gevolgen hebben voor uw koopwoning of huurhuis. Bekijk hieronder wat de gevolgen kunnen zijn.

 

Wat gebeurt er met uw koophuis

Als u samen een woning koopt en u bent niet getrouwd, bent u meestal voor de helft eigenaar van de woning. De hypotheeklasten worden dan evenredig over u beiden verdeeld. Brengt u meer eigen middelen in bij de aankoop van het huis dan uw partner? Dan kunt u:

  • Het verschil in inbreng laten opnemen in de eigendomsakte zodat u niet ieder voor de helft maar in een andere verhouding eigenaar wordt.

  • Het bedrag dat u meer dan uw partner in het huis investeert, in een samenlevingscontract vastleggen.

Gaat u toch weer uit elkaar? Dan wordt de woning volgens de vastgelegde verhouding verdeeld.

 

Uw partner trekt bij u in

Heeft u al een eigen woning en trekt uw partner bij u in? Dan legt u in een samenlevingscontract vast welke inbreng u en uw partner hebben in het huis. Wilt u 100% eigenaar van de woning blijven? Dan legt u bijvoorbeeld vast dat uw partner wel meebetaalt aan de rentekosten van de hypotheek, maar niet aan de aflossing. Ook kunt u in het samenlevingscontract een clausule opnemen waarin staat dat een eventuele waardevermeerdering van de woning wordt gedeeld, bijvoorbeeld als uw partner wel meebetaalt aan aflossing.


 

Uw partner wordt ook eigenaar van de woning

Dit heeft financiële gevolgen:

  • Bij de notaris draagt u een deel van de woning aan uw partner over. U betaalt dan kosten voor de overdrachtsakte.

  • Uw partner betaalt overdrachtsbelasting over de verkoopwaarde van het deel dat hij of zij overneemt.

  • De hypotheekakte wordt aangepast en u wordt beiden hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheekschuld.

 

Wat gebeurt er met uw huurhuis?

Woont u in een huurhuis? Dan krijgt u misschien huurtoeslag. Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten. Dit hangt af van of u alleen woont of met een partner of medebewoner, van uw leeftijd, de hoogte van uw huur, uw inkomen en wat voor soort huurhuis u heeft. Als u binnenkort gaat samenwonen , heeft  dit ook gevolgen voor de huurtoeslag. Vanaf het moment dat u gaat samenwonen, telt niet alleen uw eigen inkomen mee, maar ook dat van uw partner en medebewoners.

Inkomensafhankelijke huurverhoging

Als u gaat samenwonen, kunt u te maken krijgen met de inkomensafhankelijke huurverhoging. Dit jaar zijn de regels voor de huurverhoging veranderd. De verhoging van uw huur is nu afhankelijk van uw inkomen. Als u een relatief hoog inkomen heeft, kan uw verhuurder de huur extra verhogen. Verhuurders kunnen bij de Belastingdienst informatie opvragen over het totaalinkomen van uw huishouden. Het inkomen van u en uw partner wordt hiervoor bij elkaar opgeteld.

Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief