Naar de navigatie Naar de inhoud

Ouder-Kind Hypotheek

Geld lenen kost geld

Wilt u een huis kopen boven de NHG-grens en kunt u de benodigde hypotheek daarvoor met uw inkomen wel krijgen? En hebben uw ouders overwaarde op hun woning? Dan is de Ouder-Kind Hypotheek voor zowel u als uw ouders een goede manier om voordeel te geven en te krijgen bij het kopen van een woning. U profiteert met hulp van uw ouders van maximaal 0,5% rentekorting op uw hypotheeklening. Het voordeel voor u: lagere maandlasten. En uw ouders gebruiken daarvoor een deel van de overwaarde op hun eigen woning. Hun maandlasten blijven gelijk en zij hoeven hun spaargeld niet te gebruiken om u te helpen.
Lees meer over de Ouder-Kind Hypotheek en bekijk de video's. Of maak direct online een afspraak voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Wat is de Ouder-Kind Hypotheek?

De Ouder-Kind Hypotheek is een hypotheek waarmee ouders hun kind(eren) helpen met het kopen van een eigen huis tegen lagere maandlasten. De ouders maken gebruik van een deel van de overwaarde op hun eigen woning. Het kind kan daardoor bij ABN AMRO een hypotheek afsluiten tegen een lagere rente en dus lagere maandlasten. Het kind moet de hypotheek op eigen inkomen kunnen betalen. De maandlasten van de ouders blijven gelijk* en zij kunnen hun spaargeld voor iets anders gebruiken. ABN AMRO regelt alles officieel met zowel de ouders als het kind, zodat beide partijen zich daarover geen zorgen hoeven maken.

De voordelen voor u als kind

 • U leent de volledige hypotheek van de bank tegen een lagere rente.
 • U heeft lagere maandlasten.
 • Uw hypotheekschuld daalt sneller.
 • Uw maximale hypotheekbedrag blijft gelijk. U kunt dus niet meer lenen door de hulp van uw ouders
 • Wat er ook gebeurt, alles is officieel geregeld en loopt via ABN AMRO.

De voordelen voor u als ouder

 • U behoudt uw spaargeld voor uzelf en benut uw overwaarde.
 • Uw maandlasten blijven gelijk.
 • U kunt bij voldoende overwaarde meerdere kinderen helpen.
 • U krijgt uw geld binnen 6 tot 10 jaar weer terug.
 • Wat er ook gebeurt, alles is officieel geregeld en loopt via ABN AMRO.

Bekijk de video

Bekijk wat de Ouder-Kind Hypotheek inhoudt. Meer weten? Maak een vrijblijvende afspraak.

Bereken uw overwaarde

Heeft u als ouder genoeg overwaarde om uw kind te helpen?

Wilt u weten hoeveel overwaarde u op uw woning heeft? En of dat genoeg is om uw kind te helpen met het afsluiten van een hypotheek met een lagere rente? Bereken zelf eenvoudig uw overwaarde.

Hoe werkt de Ouder-Kind Hypotheek?

Lees wat de Ouder-Kind Hypotheek voor zowel ouder als kind betekent en bekijk de video waarin we uitleggen hoe deze hypotheek werkt.

Zo werkt het voor u als kind

 • U berekent samen met ABN AMRO hoeveel geld u kunt lenen en welke bruto maandlasten daarbij horen.
 • U betaalt maximaal 0,5% minder rente, doordat uw ouders hun overwaarde op een geblokkeerde Ouder-Kind Rekening te zetten. 
 • U sluit een Ouder-Kind Hypotheek af voor maximaal 101% van de waarde van de woning.

Zo werkt het voor u als ouder

 • U heeft een hypotheek bij ABN AMRO.
 • U berekent zelf eenvoudig of u overwaarde heeft op uw woning.
 • Heeft u overwaarde? Dan verhoogt u uw hypotheek tot maximaal 65% van de waarde van uw eigen woning. Deze verhoging is maximaal 16% van de waarde van de woning van uw kind. 
 • Het bedrag waarmee u uw hypotheek verhoogt, zetten wij op een geblokkeerde Ouder-Kind Rekening. Deze Ouder-Kind Rekening verpanden wij aan de hypotheek van uw kind.
 • Over het bedrag dat op de Ouder-Kind Rekening staat krijgt u een vergoeding.
 • Deze vergoeding over het bedrag op de Ouder-Kind Rekening is gelijk aan het maandbedrag voor de verhoging van uw hypotheek. Maandelijks verrekenen wij deze bedragen met elkaar. Daardoor gaan uw maandlasten niet omhoog.
 • Elke maand gebruiken wij een deel van het bedrag op de Ouder-Kind Rekening om de verhoging van uw hypotheek af te lossen. Daardoor is de Ouder-Kind Hypotheek voor u binnen 6 tot 10 jaar afgelost. 
 • Verkoopt uw kind de woning tegen een lager bedrag dan de openstaande schuld? Dan blijft er een restschuld over. Deze restschuld vullen wij aan met het bedrag dat nog op de Ouder-Kind Rekening staat. Dit betekent dat u het restant van de verhoging van uw hypotheek op andere manier aan ons moet terugbetalen. Dit is een mogelijk risico dat u loopt.  

Bekijk de video

Bekijk de video waarin we uitleggen hoe de Ouder-Kind Hypotheek werkt. Bent u geïnteresseerd? Maak een vrijblijvende afspraak.

Rekenvoorbeeld Ouder-Kind Hypotheek

Voorbeeldberekening

(De getallen en rentes zijn indicatief)

Stel, de waarde van uw woning is € 300.000,-.
U heeft een hypotheek van € 100.000,-.
Dit betekent dat u een overwaarde heeft van € 200.000,-.

Met de Ouder-Kind Hypotheek kunt u tot maximaal 65% van de waarde van uw woning verhogen. Dit betekent dat u uw hypotheek tot maximaal € 195.000,- kunt verhogen.

Uw kind wil een woning kopen van € 260.000,- en heeft een maximale hypotheek (101% van de waarde van de woning) nodig van € 262.600,-.
U verhoogt uw hypotheek met 16% van de waarde van de woning van uw kind. Dit is ongeveer € 42.000,-. Dit bedrag zetten wij op een geblokkeerde Ouder-Kind Rekening.

Uw kind kiest voor een rentevaste periode van 10 jaar en betaalt 0,5% minder rente. Met de Ouder-Kind Hypotheek betaalt uw kind door de lagere rente bruto ruim € 8.000,- minder en lost hij netto bijna € 4.000,- meer af dan bij een Annuïteiten Hypotheek. Dus in 10 jaar is de hypotheekschuld van uw kind sneller gedaald. 

In dit voorbeeld is de verhoging op uw hypotheek binnen iets meer dan 6 jaar afgelost. 

De rentevaste periode is een vooraf afgesproken periode waarin uw rente gelijk blijft. Dit is doorgaans een periode van vijf, tien of vijftien jaar. In het algemeen geldt: hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger de rente.

Maak een afspraak voor advies over de Ouder-Kind Hypotheek

Maak een afspraak

Heeft u interesse in de Ouder-Kind Hypotheek? Maak online een vrijblijvende afspraak. Een medewerker belt u dan terug om een afspraak in te plannen voor een gesprek via de webcam. Het voordeel daarvan is dat u niet samen met uw kind naar een ABN AMRO kantoor hoeft te komen. U volgt allebei het gesprek eenvoudig vanuit huis via een beveiligde omgeving op uw computer of tablet. Daarna weet u allebei meteen of de Ouder-Kind Hypotheek interessant en mogelijk voor u is.

*De verhoging van uw hypotheek verrekenen wij met het bedrag op de Ouder-Kind Rekening. Afhankelijk van uw situatie is het mogelijk dat u over een deel van het bedrag op de Ouder-Kind Rekening belasting in box 3 moet betalen. Uw belastingadviseur kan u hier meer over vertellen.

Belasting box 3 die bestaat uit spaargeld, overige beleggingen en eventueel een tweede woning, verminderd met lopende schulden.

Veelgestelde vragen

 • Moet ik een hypotheek bij ABN AMRO hebben voor de Ouder-Kind Hypotheek?

  Voor het sluiten van de Ouder-Kind Hypotheek moet u een hypotheek bij ABN AMRO hebben. Heeft u geen hypotheekschuld meer? Ook dan kunt u de Ouder-Kind Hypotheek afsluiten. U kunt de Ouder-Kind Hypotheek niet afsluiten als u een hypotheek bij een andere geldverstrekker heeft. 


 • Kan mijn kind een duurder huis kopen doordat ik mijn overwaarde gebruik?

  Het bedrag dat u op de geblokkeerde Ouder-Kind Rekening zet, kan uw kind niet extra lenen. Uw kind moet ook zonder uw hulp de hypotheek kunnen afsluiten en de maandelijkse lasten kunnen betalen.  Met uw hulp kan uw kind deze hypotheek afsluiten tegen een lagere rente en dus lagere maandlasten.


 • Wat zijn de belastingregels bij de Ouder-Kind Hypotheek?

  De rente op de Ouder-Kind Hypotheek is voor uw kind volgens de normale regels aftrekbaar in box 1. De rente op uw Ouder-Kind Hypotheek is niet aftrekbaar.
  De verhoging van uw hypotheek is een schuld die onderdeel is van box 3. Het geld dat op de Ouder-Kind Rekening staat, is onderdeel van uw vermogen in box 3.

 • Wat gebeurt er als mijn kind de hypotheek niet op tijd betaalt? Loop ik dan ook een risico?

  Als uw kind zijn of haar maandlasten niet betaalt aan ABN AMRO, lossen wij dit met uw kind op. U merkt daar niets van. Als uw kind na (gedwongen) verkoop van zijn of haar woning een restschuld overhoudt, zal ABN AMRO deze restschuld betalen uit uw Ouder-Kind Rekening. Dat betekent dat u uit andere middelen uw Ouder-Kind Hypotheek moet terugbetalen. Dat is dus het risico dat u loopt. • Waar moet ik rekening mee houden bij verhogen van de hypotheek, verhuizen, scheiden of overlijden?

  Als u een Ouder-Kind Hypotheek heeft, gelden de volgende voorwaarden bij het verhogen van de hypotheek, verhuizen, scheiden en overlijden.

  • Hypotheek verhogen
   Nadat de Ouder-Kind Hypotheek is ingegaan, kunt u via de normale manier uw hypotheek verhogen.
   Verhoogt uw kind zijn Ouder-Kind Hypotheek en is hierdoor de hoogte van zijn lening min de zekerheid van de Ouder-Kind Rekening meer dan 85% van de waarde van zijn woning? Dan eindigt uw Ouder-Kind Hypotheek. De bank lost uit uw Ouder-Kind Rekening uw Ouder-Kind Hypotheek af. U hoeft dan geen boete te betalen. Daarmee komt het lagere rentepercentage dat uw kind betaalt voor de Ouder-Kind Hypotheek ook te vervallen. 
  • Verhuizen
   Bij verhuizen ontvangt u het verschil tussen de opbrengst van uw woning min de openstaande hypotheek bij ABN AMRO. De openstaande schuld is inclusief het Ouder-Kind deel. Het bedrag op Ouder-Kind rekening blijft bestaan. Omdat uw schuld aan ABN AMRO hoger is, betekent dit dat u minder overwaarde overhoudt uit de verkoop van uw woning. 
   Als uw kind verhuist, dan eindigt uw Ouder-Kind Hypotheek (Ouder). De bank betaalt uit uw Ouder-Kind Rekening uw lening boetevrij terug. Behalve als uw kind een restschuld heeft. 
  • Scheiden of overlijden
   Bij scheiding of overlijden van (één van) de ouders blijft de verrekening van hypotheek doorlopen.
   Bij scheiden of overlijden van het kind geldt het reguliere proces. Op onze website vindt u meer informatie over scheiden, huis en hypotheek en over nalaten en de erfenis

 • Kan ik aan het geld op de Ouder-Kind Rekening komen?

  Nee, het geld op de Ouder-Kind Rekening is geblokkeerd. Wij spreken met u af dat het bedrag op de geblokkeerde rekening verpand blijft gedurende de eerste rentevaste periode van de hypotheek van uw kind. Dat betekent dat u het bedrag niet op kunt eisen. Dit geldt ook in geval van scheiden of overlijden. Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

 • Volg ons via Facebook
 • Volg ons via Twitter
 • Volg ons via Linkedin
 • Volg ons via YouTube
 • Nieuwsbrief