Naar de navigatie Naar de inhoud

Hypotheek regelen voor uw zelfbouwwoning

Zelfbouw en uw hypotheek

Een huis dat speciaal voor u gebouwd is. Ingedeeld naar uw wensen, helemaal naar uw smaak. Een huis dat past als een jas. Hoe kunt u zelf een huis (laten) bouwen? En hoe regelt u daarvoor een hypotheek? En met welke kosten krijgt u te maken? Hieronder leest u meer.

Wanneer spreken we van een zelfbouwwoning?

Onder zelfbouw verstaan we:

 • een woning die volledig door u gebouwd wordt met eventuele inhuur van onderaannemers

 • een woning die een aannemer casco (met ramen, deuren, glas en dakpannen) oplevert en die u verder zelf afbouwt.

Uw hypotheek afsluiten

U kunt pas de hypotheek voor uw zelfbouwwoning afsluiten als alle afspraken voor uw toekomstige huis rond zijn. Daarom heeft u voor uw hypotheekaanvraag bijvoorbeeld de getekende koop- en aannemerskosten nodig.

Hoeveel kunt u lenen voor de woning die u zelf gaat bouwen?

Uw woning is het onderpand van uw hypotheek. Maar hoe zit dat als u het onderpand nog moet bouwen? Dit maakt het afsluiten van een hypotheek voor een zelfbouwwoning iets ingewikkelder. Wij kijken naar de volgende zaken.

Uw inkomen

Allereerst kijken we naar uw persoonlijke situatie. Wat is uw inkomen? Heeft u een vaste baan? Beschikt u over voldoende spaargeld? Financieel moet u natuurlijk in staat zijn om de lening ook weer terug te betalen.

De waarde van uw woning

U kunt alleen geld lenen voor een woning die dat bedrag ook echt waard is. De waarde van uw nog te bouwen woning bepaalt de taxateur op basis van:

 • De bouwtekening

 • De koopovereenkomst van de grond

Bij zelfbouw is een nieuwbouwtaxatie verplicht. Daarnaast heeft u nodig:

 • een kopie van de koopakte grond

 • een kopie van de bouwvergunning

 • bestek (omschrijving van het uit te voeren werk) en tekeningen

 • termijnenschema dat de taxateur heeft goedgekeurd

 • een begroting

Welke kosten kunt u betalen met uw hypotheek?

Als u kiest voor een zelfbouwwoning krijgt u te maken met twee soorten kosten.

Plankosten

Plankosten zijn kosten die u maakt voordat de bouw begint. Denk aan kosten voor bouwtekeningen, een bouwvergunning en gesprekken met deskundigen.

De plankosten kunt u niet opnemen in uw hypotheek. U betaalt deze dus van uw eigen geld. Voordat u deze kosten maakt, is het daarom verstandig te kijken over hoeveel geld u straks beschikt voor het bouwen van uw droomwoning. Onze adviseurs helpen u daar graag bij.

U kunt ook uw architect vragen uw woonwensen te vertalen naar een kostenplaatje. Aan de hand van de kosten en uw persoonlijke informatie kunnen onze adviseurs bepalen wat u nodig heeft voor de financiering.

Stichtingkosten

Dit zijn de totale kosten die nodig zijn voor het bouwen van uw woning. Bijvoorbeeld kosten van de grond,  overdracht en bouwkosten. Ook bijkomende kosten als gas, licht en water horen hierbij. Net als vergunningen, de eventuele afwerking, aanleg van de tuin en het loon van de architect. Stichtingskosten kunt u betalen vanuit uw hypotheek.

Betalen uit uw bouwdepot

Is uw hypotheek geregeld? Dan storten wij het geld in een bouwdepot. Vanuit deze spaarpot betaalt u de rekeningen voor de grond en de bouw. Wanneer en hoeveel u betaalt, is vastgelegd in het koopcontract.

Rente over bouwdepot

U betaalt rente over het bedrag dat u uit het bouwdepot gebruikt. Over het bedrag nog in het bouwdepot zit, ontvangt u rente.

Bouwdepot en de belasting

U kunt bouwrente aftrekken van uw inkomsten voor de belasting. Dat gaat als volgt: de rente die u betaalt, trekt u af van de rente die u krijgt. Dit bedrag kunt u dan weer van uw inkomen in box 1 aftrekken.

Laat u goed adviseren

Bij het bouwen van een woning komen andere zaken kijken dan bij de koop van een bestaande woning. Praat daarom eerst eens met één van onze adviseurs. Zo weet u precies waar u aan moet denken.

Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

 • Volg ons via Facebook
 • Volg ons via Twitter
 • Volg ons via Linkedin
 • Volg ons via YouTube
 • Nieuwsbrief